PDA

Bekijk de volledige versie : Melkproducten geen remedie noch oorzaak voor borstkanker


Cédric V*rtommen
12th November 2015, 11:21
Melk- en zuivelproducten veroorzaken geen borstkanker, maar hebben evenmin een beschermend effect. Tot die conclusie kwam de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Het onderzoek kwam tot stand omdat er volgens de vorige minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, een "antimelk - en antizuiveldiscours" aanwezig was in België.

De HGR laat vandaag in een persmededeling weten dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn om te concluderen dat melk- en zuivelproducten niet thuishoren in het gezonde voedingsmodel.

"Op basis van de beschikbare literatuur zijn er met andere woorden geen argumenten om te besluiten dat de communicatie rond gezonde voeding aan melk- en zuivelproducten een beschermend effect zou kunnen toedichten ten aanzien van borstkanker. Daarnaast zijn er ook geen argumenten om te besluiten dat melk- en zuivelproducten kunnen voorgesteld worden als een groep van voedingsmiddelen die een rol zou spelen in de promotie van borstkanker", luidt de conclusie van de HGR.

Bij de huidige minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, hebben ze akte genomen van deze conclusie en gaan ze bijgevolg geen actie ondernemen.

DM
http://www.demorgen.be/wetenschap/melkproducten-geen-remedie-noch-oorzaak-voor-borstkanker-be974e8b/

Mening: Door duidelijk te onderzoeken of melkproducten wel of niet schadelijk zijn, kunnen we ook een besluit vaststellen. Omdat mevrouw Onkelinx een uitspraak heeft gedaan, vind ik het goed dat de wetenschap zich er op gericht heeft een daadwerkelijk heeft onderzocht of dit het geval is. Alleen via wetenschappelijk bewijs kunnen we concluderen of sommige producten al dan niet de oorzaak zouden kunnen zijn van kanker, in dit geval borstkanker. Mits we de resultaten nu hebben kunnen we concluderen dat melkproducten geen invloed hebben op borstkanker.