PDA

Bekijk de volledige versie : Waar het 'oude' Europa nog wel goed voor is...


Barst
22nd November 2004, 02:29
Schulden van Irak gedecimeerd - Verkiezingen worden op 30 januari gehouden


AMSTERDAM - Irak krijgt tachtig procent van zijn schulden aan de zogeheten Club van Parijs kwijtgescholden. Het besluit is een opsteker voor Irak, dat gisteren aankondigde dat het op 30 januari algemene verkiezingen zal houden.


Rusland stemde gisteren tijdens een overleg van de 20 belangrijkste economische machten (G20) als laatste in met het schrappen van vier vijfde van de Iraakse schuld. Het land is een van de grootste schuldeisers in de Club van Parijs -waarin ook de VS, Frankrijk, Duitsland, Japan en 15 andere landen zitten. Irak is hen gezamenlijk 39 miljard dollar schuldig, bijna een derde van 's lands totale schuld. De deal bij de Club van Parijs kan andere schuldeisers -landen, maar ook particuliere instellingen- ertoe brengen eenzelfde reductie toe te passen.

De Iraakse kiescommissie stelde gisteren de verkiezingsdatum vast op 30 januari. Er wordt dan een overgangsparlement gekozen, dat een grondwet moet opstellen. Die zal in een referendum aan het volk worden voorgelegd. Eind volgend jaar moeten er dan opnieuw verkiezingen komen, ditmaal voor een 'echt' parlement op basis van de grondwet.

Of het allemaal lukt is zeer de vraag. Met name Iraakse soennieten willen uitstel, omdat in hun regio nog wordt gevochten. Zo vielen in Samarra bij schermutselingen twee doden. Ook elders is het onrustig. In Bagdad werden vier medewerkers van een Iraaks ministerie doodgeschoten en in Mosoel vonden Amerikanen de stoffelijke overschotten van negen leden van de Iraakse Nationale Garde. Wel werd een Poolse vrouw die in Irak door een militante groepering was gegijzeld, vrijgelaten. Teresa Borcz Khalifa (54) vertelde dat haar ontvoerders haar goed hebben behandeld. Eerder werd een Britse, Margarat Hassan, wel vermoord.


Trouw, 22/11/2004

katleen
22nd November 2004, 18:48
ja, ik twijfel ook wel aan de slaagkansen van heel deze operatie maar het is zeker een grote stap in de goede richting. De kwijtschelding bewijst ook de goede wil van de andere landen. Het gaat ten slotte over veel geld.
Ik ben alleen nog ni echt thuis in al die bevolkingsgroepen in Irak zoals in vorige post vb. de soennieten... :confused:
Kan iemand dat mss kort ff schetsen?