PDA

Bekijk de volledige versie : Geen Russische atleten volgend jaar op Spelen Rio?


Simon.V*nBavel
10th November 2015, 12:20
Het Wereldantidopingagentschap (WADA) vraagt aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om Rusland te schorsen en alle Russische atleten te bannen uit competities, totdat het land zijn antidopingbeleid op orde krijgt. Dat maakte het WADA vandaag in het Zwitserse Genève bekend tijdens de publicatie van een uitgebreid rapport omtrent dopinggebruik en corruptie in de atletiek. Als Rusland effectief geschorst wordt, bestaat de mogelijkheid dat de Russische atleten volgend jaar niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De IAAF laat in een reactie weten de schorsing van de Russische atletiekfederatie te overwegen.

In het rapport van WADA staat dat het ministerie van Sport van Rusland alsmede de geheime dienst zouden hebben opgedragen tot het grootschalige dopingschandaal in de Russische atletiek. Grigory Rodchenk, de baas van het dopinglab in Moskou, zou volgens WADA inmiddels al hebben toegegeven 1.417 dopingtesten uit de Russische atletiek te hebben vernietigd. Het WADA vindt dat de licentie van dat laboratorium zo snel mogelijk moet worden ingetrokken. De directeur van het lab moet worden ontslagen, als het aan het antidopingagentschap ligt.

ARD-documentaire
WADA reageerde met het rapport op een Duitse documentaire van de ARD (zie video hieronder) van eind vorig jaar, die de topsport in Rusland aan de kaak stelde. Daarin werd onder meer systematische doping, 'doortrekken' van positieve plasjes, smeergeld en corruptie onthuld. In de film van een uur werden beelden met een verborgen camera getoond, die er al op duidden dat de Russische overheid het dopingprogramma steunde. Het WADA is na het onderzoek tot de conclusie gekomen dat de ARD-documentaire waterdicht bewijs opleverde.

Alarmerend
De IAAF reageerde intussen op het nieuws en zegt de schorsing van de Russische atletiekfederatie te overwegen. "IAAF-voorzitter Sebastian Coe heeft de overige leden van de IAAF-raad gevraagd sancties tegen de Russische atletiekfederatie te overwegen", klinkt het in een mededeling van de IAAF. "Deze sancties kunnen een voorlopige of volledige schorsing betekenen en het schrappen van toekomstige IAAF-evenementen. De onthullingen in dit onderzoek zijn alarmerend. We zullen er alles aan doen om onze cleane atleten te beschermen en het vertrouwen in onze sport weer op te bouwen."

Het WADA vraagt ook de levenslange schorsing van vijf Russische atleten en evenveel coaches wegens dopingovertredingen. Eén van hen is Maria Savinova, olympisch kampioene op de 800 meter op de Spelen van 2012 in Londen. Hoewel ze niet wilde meewerken aan het onderzoek, concludeerden de onderzoekers wel dat Savinova "doping heeft gebruikt of dat heeft geprobeerd". Op basis daarvan heeft het WADA de IAAF geadviseerd haar voor het leven te schorsen. Dat geldt ook voor Jekaterina Poistogova, die derde werd op de 800 meter in Londen. De drie andere hardloopsters die moeten vrezen voor een levenslange schorsing, zijn minder bekend. Kristina Oegarova, Tatjana Mijazina en Anastasia Dazdireva hebben geen aansprekende resultaten op hun naam staan.

Gesaboteerd
Volgens het WADA werden de Spelen van drie jaar geleden gesaboteerd door de aanwezigheid van gedopeerde atleten. Het WADA is ook van mening dat de Russische overheid zijn goedkeuring gaf voor het systematische dopinggebruik en het manipuleren van testen. Zo stond een dopinglab in Moskou onder toezicht van de Russische geheime dienst FSB. Op die manier werd er voor gezorgd dat onderzoekers niet onafhankelijk konden werken.

Sochi
Ook tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi werden er onregelmatigheden vastgesteld. Het WADA heeft 'crimineel gedrag' van personen en organisaties geconstateerd en heeft die bevindingen overgedragen aan Interpol. De Europese politiedienst wil in samenwerking met het Franse gerecht een wereldwijd onderzoek starten.

Lamine Diack
WADA richtte na de ARD-documentaire een driekoppige commissie op onder leiding van Dick Pound, die de zaak moest onderzoeken. Na elf maanden is hun rapport klaar. Vandaag werd er slechts een deel van gepubliceerd om het nog lopende gerechtelijke onderzoek naar voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack niet in gevaar te brengen. De Senegalees werd vorige week door het Franse gerecht in staat van beschuldiging gesteld in een corruptiedossier rond de strijd tegen doping. De 82-jarige Diack, die in augustus na zestien jaar aan het hoofd van de IAAF opgevolgd werd door de Brit Sebastian Coe, wordt beschuldigd van passieve corruptie en witwaspraktijken. Diack en zijn advocaat Habib Cissé zouden geld hebben ontvangen van de Russische atletiekfederatie om dopingzaken van Russische atleten te verdoezelen.

bron:
De Morgen
09/11/2015
http://www.demorgen.be/sport/geen-russische-atleten-volgend-jaar-op-spelen-rio-b6302dc2/

mening:
Ik vind het goed dat de sportwereld een duidelijk signaal wil geven naar alle sporters, dat doping niet kan. Spijtig genoeg zal er nooit een dopingvrije wereld bestaan, want de drang om te winnen is zo groot. Ergens klopt het wel niet dat zuivere Russische sporters, want die zijn er zeker, niet zouden kunnen deelnemen omdat enkelen zich niet kunnen houden aan de regels. Ik hoop dat Russische sporters kunnen blijven deelnemen aan de grote evenementen. Zodat er een bredere concurrentie in de disciplines is. Hopelijk brengt Rusland snel hun dopingsbeleid op orde.