PDA

Bekijk de volledige versie : "We laten het niet bij Facebook alleen"


L*ndy Luyten
10th November 2015, 08:19
"We laten het niet bij Facebook alleen"


Privacycommissie dwingt sociaalnetwerksite op de knieën, maar wil nog verder gaan

Facebook mag niet langer het internetverkeer van Belgische surfers volgen en registreren als ze daar geen uitdrukkelijke toestemming voor gegeven hebben. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist. 'We zullen het niet bij Facebook laten', zegt voorzitter van de Privacycommissie Willem Debeuckelaere.

De Belgische Privacycommissie versus Facebook, dat is David versus Goliath. Een dwerg die het opneemt tegen internetreus Facebook. Vooral omdat Facebook een ongeziene juridische slagkracht heeft, waarmee alle tegenargumenten van tafel geveegd worden.

Toch mocht het niet baten: de kortgedingrechter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel besliste dat Facebook niet langer het internetverkeer van Belgische surfers mag volgen en registreren als ze daar geen uitdrukkelijke toestemming voor geven. Een duidelijke overwinning voor de Privacycommissie, die de rechtszaak aanspande.


Met argusogen

"Ik ben ontzettend blij met dit vonnis. Het is precies wat wij gevraagd hebben. Het maakt duidelijk dat Facebook onze privacywet op de meest flagrante manier met voeten treedt", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere.

Het was een onderzoek van iMinds, KU Leuven en VUB dat eerder dit jaar duidelijk maakte dat Facebook surfers ook volgt als ze geen account hebben bij de sociaalnetwerksite. Facebook doet dat omdat het zo gegevens kan verzamelen die bruikbaar zijn voor adverteerders en er op die manier geld kan aan verdienen.

"De rechter heeft geoordeeld dat het hier gaat om persoonsgegevens, die alleen gebruikt mogen worden als de surfer daar ondubbelzinnig toestemming voor gegeven heeft", zegt Anouk Devenyns, persrechter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. "Als je een Facebook-account hebt, mag aangenomen worden dat je deze toestemming gegeven hebt. Als een internetgebruiker geen Facebook-account heeft, moet Facebook uitdrukkelijk om toestemming vragen en de nodige uitleg geven."

De Belgische rechtszaak tegen Facebook wordt wereldwijd met argusogen gevolgd. Het is de eerste privacywaakhond ter wereld die het opneemt tegen de sociaalnetwerksite. Mogelijk betekent het vonnis dat Facebook tegen nog meer rechtszaken aankijkt. Vooral omdat de rechtbank zich wel bevoegd verklaarde, iets wat Facebook betwistte, omdat het zijn Europese hoofdkwartier in Ierland heeft. "Wij gaan tegen dit vonnis in beroep", zo reageert het bedrijf. "We gebruiken 'datr cookies' (waarmee ook niet-gebruikers gevolgd worden, DSO) al meer dan vijf jaar om Facebook veilig te houden voor 1,5 miljard mensen wereldwijd."

Een argument dat nergens op slaat, zegt Bart Preneel, specialist computerbeveiliging aan de KU Leuven. "Het is alsof Colruyt je vraagt naar welke andere winkels je allemaal geweest bent voor je bij hen langskomt, omdat ze je anders niet veilig in de winkel kunnen laten rondlopen. Klinkklare onzin. Het zegt ook veel dat Facebook eerder nog beweerde dat het om een bug in het systeem gaat, terwijl ze nu weer een heel ander argument bovenhalen. De gevolgen? Het zal voor Facebook betekenen dat ze minder inkomsten hebben. Maar ze hebben natuurlijk wel nog altijd recht op de gegevens van mensen die zich vrijwillig op de site aanmelden."

Willem Debeuckelaere kondigt intussen aan dat het niet bij Facebook zal blijven. "Het zou niet logisch zijn om het alleen bij hen te laten. Maar daarover moeten we overleggen met de privacy-autoriteiten van andere lidstaten."

Bron: De Morgen geraadpleegd op 10/11/2015 via http://www.demorgen.be/binnenland/-we-laten-het-niet-bij-facebook-alleen-b4754f54/

Eigen mening: Al jaren treed Facebook de voeten met de privacywet. Eindelijk wordt hier op gereageerd. Dit komt zogezegd van een 'kleine' bedrijf. Maar dat kleine bedrijf is wel in staat het proces te winnen tegen de Facebookgigant. Facebook zal vanaf nu niet iedereen zijn surfgedrag nog mogen volgen, wat ik zelf een grote meerwaarde vind. Mensen die zich niet aanmelden op Facebook, doen dit met een reden. Alsnog worden zij gevolgd door Facebook?! Hier wringt toch wel iets ...

Persoonlijk ben ik blij met deze wetgeving. Zelf krijg ik zeer veel telefoontjes van bedrijven met het nieuws: 'U heeft ... (altijd iets anders) gewonnen, omdat u heeft deelgenomen aan onze enquête.' Deze enquête is steeds online gebeurd. Nu het rare hier aan is, dat ik nooit enquêtes invul online. Maar hoe komen deze bedrijven dan aan mijn gegevens? Hier wordt ook laks omgegaan met de privacywet en vanaf dat één bedrijf je gegevens heeft, heeft iedereen deze. Ze worden doorgegeven voor geld. Hopelijk wordt nu dit probleem ook aangepakt binnenkort.

Ik ben dus blij dat België eindelijk een proces tegen Facebook heeft aangegaan en dit bovendien ook heeft gewonnen. Hiermee heeft het een goed voorbeeld gegeven voor andere landen en bedrijven. Het zal nu hopelijk niet meer lang duren voor andere landen de sociale netwerksites ook eens onder de loep nemen. In België blijft het alvast niet bij Facebook!