PDA

Bekijk de volledige versie : Waalse provincies hebben veel meer personeel


Barst
17th January 2006, 03:43
Waalse provincies hebben veel meer personeel


BRUSSEL - Er bestaan grote verschillen tussen het aantal mensen dat door sommige Waalse en Vlaamse provincies tewerk wordt gesteld. Dat stelt senator Alain Destexhe (MR). Hoewel de bevoegdheden van de provincies niet helemaal dezelfde zijn, wil Destexhe de oorzaken van dat onderscheid kennen.


Destexhe noemt de Waalse provincies ,,één van de bastions van het politiek cliëntelisme''. Volgens cijfers op zijn weblog werken er bij de Waalse provincies 11.440 mensen. Dat is meer dan het dubbele dan in de Vlaamse provincies.

In Henegouwen werken 4.133 mensen tegenover 1.153 Oost-Vlaanderen, dat qua bevolkingsaantal vergelijkbaar is. Met 4.011 personeelsleden is Luik zeven keer gulziger dan West-Vlaanderen (539), aldus nog de senator.

De situatie betekent volgens Destexhe vooral een zwaardere fiscaliteit voor de Walen. Het zou dus nuttig zijn de oorzaak ervan te kennen, vindt de senator. Destexhe kijkt daarvoor naar de Waalse regering en minister Philippe Courard, ,,op wie we nog ongeduldig wachten voor de hervorming van de 133 intercommunales'' (tegen 109 in Vlaanderen).


Weblog DS, 16-01-2006