PDA

Bekijk de volledige versie : Vluchtelingencrisis levert groei van 0,25 procent op


leonie.v*nroey
7th November 2015, 14:03
De Europese Commissie heeft berekend dat de vluchtelingenstroom een klein maar positief effect van 0,25 procent heeft op de economie.

In haar najaarsvoorspelling rekent de Commissie op de komst van 3 miljoen migranten tot eind 2017: 1 miljoen mensen dit jaar, 1,5 miljoen volgend jaar en een half miljoen in 2017. Omdat niet iedereen een verblijfsvergunning krijgt, raamt de Commissie de bevolkingstoename op maximaal 0,4 procent (2 miljoen mensen).

Aanvankelijk zijn er kosten voor opvang, zorg, registratie, integratie, huisvesting en scholing. Die schat de Commissie op 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor de landen waar vluchtelingen doorheen reizen en uiteindelijk blijven. In Zweden, dat naar verhouding de meeste vluchtelingen opneemt, kunnen de extra uitgaven oplopen tot 0,5 procent.


Duwtje

Na verloop van tijd zullen de vluchtelingen werk vinden, wat de economie een extra duwtje geeft. De omvang van dat duwtje hangt af van de scholingsgraad van de asielzoekers, de mate van integratie en de regels op de arbeidsmarkt. Alles bij elkaar voorspelt de Commissie een groei van maximaal 0,25 procent voor de EU als gevolg van de vluchtelingencrisis.

In eigen land roept staatssecretaris Francken (N-VA) gemeenten op hun sporthallen ter beschikking te stellen van asielzoekers.

Bron: De Morgen,06-11-15, Tine Peeters

Eigen Mening;
In het artikel komt naar voren dat er ook positieve effecten aan deze vluchtelingencrisis verbonden kunnen zijn. Als de vluchtelingen goed opgevangen worden, werk zoeken en eventueel vinden en een goede scholing ondergaan komt dit de economie ten goede. Meer mensen zorgen voor meer mankracht en meer werkzoekende zorgen ook voor meer werknemers. Al is het natuurlijk jammer dat er eerst meer kosten zullen gemaakt worden dan er inkomsten uit voortkomen. Maar op lange termijn is dit wel een positief effect. Men staart zicht tegenwoordig enkel blind op de nadelen van deze migratiestroom en kijkt niet naar de eventuele voordelen die er uit voort kunnen komen. Al moet ik wel een realistische bedenking toevoegen. De getallen waar de Europese Commissie van uitgaat zijn voorspellingen. Men kan nooit met zekerheid zeggen dat deze waarheid zullen worden. Het kan beter meevallen dan verwacht maar het kan ook slechter uitvallen. Men kan moeilijk de effecten op lange termijn voorspellen. We zullen dus moeten afwachten wat deze zullen zijn en hopelijk zijn ze positief.