PDA

Bekijk de volledige versie : Mijlpaal voor kankerbestrijding: nieuw soort behandeling goedgekeurd in VS


Lotte.R*bberecht
3rd November 2015, 15:06
In de Verenigde Staten is zopas een nieuw soort kankerbehandeling goedgekeurd, waarvan experten hopen dat het dé doorbraak zal zijn waarop de medische wereld al zo lang wacht. De nieuwe behandeling bespaart de patiënt de mensonterende nevenwerkingen van chemotherapie. Toch is het nog de vraag hoe snel de nieuwe techniek ingeburgerd zal raken.

De huidige methodes, chemotherapie en radiotherapie, zijn drastische behandelingen die kankercellen - maar ook de rest van het lichaam - aanvallen. Kankercellen zijn net iets vatbaarder voor de schade die de behandelingen aanrichten, maar de nevenwerkingen zijn legio: van haarverlies over inwendige bloedingen tot chronische misselijkheid of zelfs de dood.

Het nieuwe middel, dat in de VS voortaan mag ingezet worden tegen melanoom (huidkanker), werkt anders. Het maakt gebruik van een gemodificeerd herpesvirus, dat rechtstreeks in de tumor wordt geïnjecteerd. Het virus valt enerzijds de kankercellen aan, maar stimuleert tegelijk ook het immuunsysteem om de slechte cellen te bestrijden.
Niet meteen ingeburgerd

De behandeling wordt T-VEC genoemd, naar talimogene laherparepvec, maar zal op de markt komen onder de merknaam Imlygic. Het werd in juni voorgesteld op het Amerikaanse oncologiecongres ASCO. Ook de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA gaf de nieuwe therapie vorige maand een positief advies voor gebruik bij volwassen patiënten met uitgezaaid melanoom dat niet operatief verwijderd kan worden. Het dossier ligt nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie.

Maar zelfs indien het middel ook hier goedgekeurd zal worden, betekent dat nog niet dat het ook meteen ingeburgerd zal raken. Uit de klinische studies is gebleken dat Imlygic zelf een bescheiden effect heeft. De levensduur van patiënten werd gemiddeld met minder dan vijf maanden verlengd.

Toch gaat het volgens dr. Stephen Russel, onderzoeker aan de Amerikaanse Mayo Clinic, om een gigantische mijlpaal in de behandeling van kanker. Bij bepaalde studies op muizen zag hij in zijn labo met behulp van sommige virussen grote tumoren volledig verdwijnen.
Nog veel vragen

Professor dr. Johan Vansteenkiste van het UZ Leuven, gespecialiseerd in respiratoire oncologie, bevestigde eerder dit jaar aan onze krant dat het om een grote doorbraak ging. "Het is een geheel nieuwe categorie van anti-kankermiddelen, die voordien niet bestonden", zo zei hij.

Maar de doorbraak situeert zich voorlopig nog vooral op het wetenschappelijke niveau. "We krijgen steeds meer inzicht in het immuunsysteem en de relatie met kanker", zei hij. "Maar rond de praktische toepasbaarheid in de maatschappij en de betaalbaarheid van deze middelen in verhouding met het voordeel dat je erbij boekt, bestaan nog heel wat vragen."

bron: de morgen

eigen mening: Ik denk dat ik nog al eens een artikel rond een medische doorbraak heb gepost. Ook toen al zei ik dat elke doorbraak van belang kan zijn tegen de uitroeiing van een ziekte. Ook nu. In het artikel worden eerste de positieve punten aangehaald en dan de negatieve, zijnde dat het voorlopig weinig effectief blijkt te zijn. Toch is dit een doorbraak, omdat het niet een vernieuwde versie van een vorig middel is. Dit is een totaal nieuwe aanpak van kankerbestrijding en al kan het de levensduur nu nog maar beperkt verlengen bij één bepaalde soort kanker, men kan hier ongetwijfeld verder in gaan. Wie weet wat deze doorbraak binnen enkele jaren te weeg kan brengen.