PDA

Bekijk de volledige versie : Rechtbank: levensomstandigheden in ‘jungle van Calais’ moeten beter


Lien.H*bert
3rd November 2015, 10:23
Een administratieve rechtbank in het Franse Rijsel heeft bevolen tot verbeteringen van de levensomstandigheden in de ‘jungle van Calais’. In dat kamp verblijven ruim 6.000 vluchtelingen die hopen de oversteek te maken naar Groot-Brittannië.

De prefectuur van het departement Pas-de-Calais en de gemeente Calais moeten nu, op vraag van de rechtbank, onder meer voorzien in 50 extra kraantjes en 50 extra latrines. Daarnaast worden ook betere toegangsmogelijkheden voor de reddingsdiensten gevraagd. Alle maatregelen moeten binnen de acht dagen doorgevoerd zijn. Voor elke dag vertraging wordt een boete van 100 euro opgelegd.

Enkele ngo’s waren vorige week naar het gerecht gestapt. Zij verwezen in een persmededeling over de gerechtelijke stappen naar een rapport van de universiteit van Birmingham, waarin sprake is van een structureel gebrek aan onderdak, voedsel, hygiëne en veiligheid.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151103_01952147

Waarom relevant? Nu ook rechtbanken zich uitspreken over de levensomstandigheden van de vluchtelingen in Calais, neemt de druk op de lokale toezichthouders nog meer toe. Toegegeven, ik heb te doen met hen. Je moet het maar doen, 6.000 vluchtelingen voorzien in voedsel, water, hygiëne. Méér nog heb ik te doen met de mannen, vrouwen én kinderen die er leven in erbarmelijke levensomstandigheden. De vraag is alleen of geldboetes opleggen een oplossing biedt.