PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuw poeder maakt vingerafdruk ivoorstroper waarneembaar


j*na.toelen
2nd November 2015, 16:45
Een samenwerking tussen University College London en Metropolitan Police leidde tot de ontwikkeling van een poeder die vingerafdrukken op ivoor zichtbaar maakt. Het is de eerste keer dat een techniek dat toestaat.

Binnenkort kunnen ivoorhandelaars opgespoord worden aan de hand van hun vingerafdrukken op ivoor. Er worden naar schatting jaarlijks tussen de 30.000 en 50.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun slagtanden. Maar door de doorlatende oppervlakte van ivoor bleek het tot nu haast onmogelijk om er vingerafdrukken op te vinden.

Hoewel de ivoorhandel in 1989 verboden werd, bestaat er toch nog steeds een zwarte markt en zonder een goede traceertechniek is het moeilijk om straffen uit te voeren. De voorbije jaren werkten verschillende onderzoekers aan dit probleem. Deze nieuwe studie van academici van University College of London en experts in vingerafdrukken van Metropolitan Police onthult dat een poeder dat bestaat uit kleine deeltjes beter blijft kleven aan het ivoor. Op die manier wordt het makkelijker om vingerafdrukken te reconstrueren en details op te sporen.

'Het is eigenlijk de eerste keer dat de opsporing van vingerafdrukken op ivoor zo grondig wordt onderzocht en dat er een praktische oplossing tevoorschijn komt', stel forensisch wetenschapper aan King's College London Leon Barron. 'De enige andere studie gebeurde ongeveer tien jaar geleden en toen waren de resultaten onstabiel.'

De nieuwe techniek maakt het mogelijk om ivoorhandelaars op te sporen via een stuk ivoor dat ze tot 28 dagen eerder in handen hadden. Bovendien kan het ook worden gebruikt voor nijlpaardtanden, ivoor van neushoorns en tanden van potvissen.

Bron: Maandag 2/11/2015 - De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20151102_01950765

Mening: De jacht op ivoor is al enkele jaren enorm aan het stijgen, maar de vraag bleef altijd: "Wat doen we hier nu aan"? Nooit echt is hier een zeer goed antwoord op gekomen tot nu. Vanaf nu kunnen we met behulp van vingerafdrukken op ivoor nagaan over wie het gaat. Geweldig nieuws is dat natuurlijk en ik ben er zeker van dat we hierdoor zeer veel ivoorhandelaars te pakken zullen krijgen. Toch denk dat dit niet de oplossing zal zijn. Ivoorhandelaars zouden ons te slim af kunnen zijn, door ervoor te zorgen dat ze geen vingerafdrukken achterlaten. Als ze dit doen, komt de vraag naar boven van wat ze allemaal nog wel niet kunnen doen om ons voor te zijn. We kunnen wel verschillende aspecten proberen toe te passen zoals zenders in het ivoor steken, maar zouden ze ons uiteindelijk ook weer niet te slim af zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de ivoorhandelaars voor blijven? Dit artikel is zeker een goede stap is de juiste richting. Nu moeten we er enkel nog voor zorgen dat we in die richting blijven ontwikkelen.