Inloggen

Bekijk de volledige versie : Onderwijsraad bijzonder kritisch voor besparingen in onderwijs


eline.v*nderborght
2nd November 2015, 12:26
De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) is bijzonder kritisch over de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert op onderwijs. In een advies, dat Belga kon inkijken, toont de Vlor zich vooral kritisch over de besparingen in het hoger onderwijs. "We zijn bezorgd dat de hogereonderwijsinstellingen hun onderwijsopdracht niet langer kwaliteitsvol kunnen organiseren", luidt het.

"De Vlor is uitermate bezorgd over hoe scholen in het basis- en secundair onderwijs hun werking verder dienen te financieren", zo valt het Vlor-advies met de deur in huis. De raad verwijst naar het feit dat de lineaire besparing op de werkingsmiddelen van dit jaar ook volgend jaar wordt doorgetrokken. In 2015 werden de werkingsmiddelen in het basisonderwijs met 2,3 procent verminderd en met 4,5 procent in het secundair onderwijs. Door die middelen in 2016 niet opnieuw op het niveau van 2014 te brengen, krijgen de besparingen volgens de Vlor een recurrent karakter.

Maar vooral de besparingen in het hoger onderwijs lijken voor de Vlor een stap te ver te gaan. Er is niet alleen de "verdere uitholling" van de werkingsmiddelen, maar ook de aankondiging van nieuwe besparingsmaatregelen. Volgens de Vlor gaat het daarbij om 20,4 miljoen euro voor de universiteiten, 9 miljoen euro voor de hogescholen en 1 miljoen euro voor de hogereonderwijsinstellingen in Brussel.
Beloftes verbroken
Volgens de Vlor verbreekt de overheid daarmee eerder gemaakte beloftes. Bovendien zullen de besparingen de "door de overheid verplichte integratiebeweging voor de universiteiten aanzienlijk bemoeilijken", klinkt het.

De Vlor vreest ook personeelsproblemen. "Door het niet toepassen van het kliksysteem in de financiering van de hogereonderwijsinstellingen zal het personeelsaantal de evolutie van het leerlingenaantal niet langer kunnen volgen, en dat terwijl deze verhouding de voorbije jaren al onder druk kwam te staan door de opeenvolgende besparingen. De Vlor is bezorgd dat de hogereonderwijsinstellingen hun onderwijsopdracht niet langer kwaliteitsvol zullen kunnen organiseren", klinkt het scherp.

"Geen doordachte visie"

Wat de besparing van 1 miljoen op de hogereonderwijsinstellingen in Brussel betreft, wijst de Vlor erop dat het gaat om een besparing van bijna 11 procent. Die besparing getuigt volgens de Vlor "net als de andere besparingsmaatregelen voor het hoger onderwijs, niet van een doordachte beleidsvisie".

Volgens de Vlor hebben de besparingen trouwens niet alleen een impact op de aanbieders van onderwijs. "Ook de scholieren, studenten en cursisten worden geconfronteerd met een overheid die minder investeert in onderwijs, onder meer door de verhoogde inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs, in het volwassenenonderwijs en in het deeltijds kunstonderwijs."

Mijn mening:

Ik vind dat op korte termijn een besparing inderdaad geld kan opleveren, maar men vergeet dat investeren in het onderwijs op lange termijn zijn vruchten kan afwerpen. De studenten van nu zijn de toekomst voor morgen. Als men naar een systeem wil met nog meer sociale uitsluiting, dan moet men zeker zo verder doen. Dit zou op lange termijn kunnen zorgen voor een grotere kloof tussen arm en rijk. Zouden we er niet beter voor zorgen dat jongeren de opleiding krijgen waar ze recht op hebben? Hierdoor kunnen ze later bijdragen aan onze economie.

Bron:

www.hln.be