PDA

Bekijk de volledige versie : Verkiezingen Turkije: stemlokalen geopend in het oosten van het land


amberw#llekens
1st November 2015, 11:48
Vandaag om 06:25 door mtm, cjg | Bron: Belga, Reuters

In Turkije gaan zondag zo’n 54 miljoen kiezers naar de stembus voor nieuwe parlementsverkiezingen, voor de tweede keer dit jaar. Na de vorige stembusgang kon geen regering worden gevormd. De spanningen in het land zijn intussen sterk toegenomen, rond het Koerdische conflict, het geweld in buurland Syrië en de autoritaire stijl van president Erdogan.

Het is een gespannen Turkije dat vandaag opnieuw naar de stembus trekt, amper een halfjaar na de vorige verkiezingen. Het land kreunt onder het geweld van Islamitische Staat en Koerdische milities, in buurland Syrië, maar ook in Turkije zelf. In juni werd een jarenlang staakt-het-vuren met de Koerden verbroken. Enkele weken geleden nog vielen tientallen doden na bomaanvallen in hoofdstad Ankara, een aanslag gericht op een pro-Koerdische bijeenkomst. Bovendien trekt ook een massale vluchtelingenstroom door het land en kampt het land met economische moeilijkheden.

Bij de recente verkiezingen in juni verloor de AKP, de partij van president Recep Tayyip Erdogan, die al sinds 2002 de macht heeft in Turkije, zijn absolute meerderheid. AKP behaalde 41 procent van de stemmen, terwilj de pro-Koerdische democratische partij HDP voor het eerst in de geschiedenis de kiesdrempel van tien procent ruim haalde, met 13 procent van de stemmen, goed voor bijna tachtig zitjes in het parlement.

'Iedereen moet zijn ego nu maar even laten varen', reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de uitslag in juni, benadrukkend dat een regering vormen in Turkije het belangrijkste was. Maar die regering kwam er niet en de termijn om een regering te vormen verliep. En dus moeten de Turken vandaag opnieuw gaan stemmen, met hun veiligheid misschien wel als de belangrijkste inzet. De vraag of Turkije lid van de EU wordt, is voor Turkije niet meer de belangrijkste vraag.

De stembureaus in het oosten van Turkije openden om 7 uur lokale tijd (5 uur bij ons) hun deuren. In de stad Dyarbakir, waar veel Koerden leven, gebeurde dat onder politiebegeleiding.

De rest van het land gaat een uur later stemmen. De stembureaus zullen om 17 uur lokale tijd sluiten. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151101_01948994
Eigen mening: Dat een land als Turkije zijn volk het recht geeft om te stemmen is op zich een goede zaak. Door deze verkiezingen wil het land het Westen laten geloven dat het een democratische staat is en dat het volk het recht heeft op een eigen mening. Maar niets is minder waar. Naar de aanloop van de verkiezingen zijn er verschillende kranten overgenomen door de regering omdat zij zich uitspraken tegen de regering. Het is een schande dat de vrije meningsuiting niet wordt gerespecteerd. Turkije is nog ver af van de toetreding tot de EU.