PDA

Bekijk de volledige versie : Bewaarmiddel in cosmetica mogelijk kankerverwekkender dan gedacht


Eline.A*riaensen
27th October 2015, 12:15
Parabenen, chemische stoffen die frequent gebruikt worden in cosmetica en andere verzorgingsproducten, kunnen mogelijk veel meer schade toebrengen dan tot nu toe gedacht werd. Een nieuwe studie van de universiteit van Californië suggereert dat een veel kleinere dosis de groei van borstkankercellen al kan stimuleren. Dat meldt Live Science.

Parabenen worden gebruikt om de levensduur van cosmetica te verlengen. Ze zitten in een hele reeks producten, zoals shampoo, bodylotions en zonnemelk.

Naar de schadelijke effecten van parabenen werden al tal van labo- en dierenstudies uitgevoerd. Daarbij werd aangetoond dat ze de werking van het hormoon oestrogeen nabootsen: ze kunnen zich binden aan de receptoren in het lichaam waaraan oestrogeen zich normaal bindt. Dat is zorgwekkend, want wanneer oestrogeen zich aan die receptoren bindt, heeft dat tot gevolg dat cellen zich kunnen vermenigvuldigen. Bij vrouwen vergroot dat de kans op borstkanker.

Combinatie van hereguline

Tot nu toe hebben studies uitgewezen dat parabenen weliswaar dezelfde effecten kunnen hebben als oestrogeen, maar dan in een sterk verzwakte vorm. En dus worden ze verondersteld veilig te zijn, op basis van de kleine doses die in verzorgingsproducten verwerkt worden.

Het probleem daarbij, zegt dr. Dale Leitman, professor voedingswetenschap en toxicologie aan de universiteit van Californië in Berkeley, is dat in een laboratorium slechts één samenstelling bestudeerd wordt. "In het lichaam is dat niet het geval. Wat je in het lichaam ziet, is een combinatie van de effecten van vele stoffen."

In zijn nieuwe studie, die vandaag gepubliceerd is in het vakblad Environmental Health Perspectives, focusten hij en zijn team op de effecten van parabenen in combinatie met één andere stof: hereguline. Dat is een soort groeifactor, een eiwit dat door bepaalde cellen wordt afgegeven en dat bij eerdere studies ook gelinkt werd aan de groei van borstkankercellen.

Honderdmaal sterker

Tijdens labotests op menselijke borstkankercellen bestudeerden de onderzoekers hoe de cellen groeiden wanneer ze werden blootgesteld aan parabenen enerzijds, en de combinatie van parabenen en hereguline anderzijds. Wanneer ze hereguline toevoegden, konden de wetenschappers de dosis parabenen honderdmaal verminderen en zouden de kankercellen zich nog steeds sneller vermenigvuldigen dan zonder de hereguline. Met andere woorden: met toevoeging van hereguline waren de parabenen honderd keer krachtiger.

Of de stoffen zich op dezelfde manier gedragen in het menselijke lichaam, is nog onduidelijk. Leitman benadrukt dat er meer studies nodig zijn om de veiligheid van parabenen te beoordelen en dat labostudies en dierproeven slechts indirecte manieren zijn om de potentiële risico's in te schatten.

"Wat we wel met zekerheid uit onze studie kunnen besluiten, is dat we parabenen moeten testen in combinatie met andere stoffen die de groei van cellen stimuleren, om te kunnen bepalen hoe veilig ze zijn."

Bron:
De morgen - 27/10/2015
http://www.demorgen.be/wetenschap/bewaarmiddel-in-cosmetica-mogelijk-kankerverwekkender-dan-gedacht-bf1b48ea/

Mening:
Ik vind het goed dat mensen op onderzoek gaan naar de mogelijke oorzaken van borstkanker bijvoorbeeld. Maar ik vind wel dat wanneer mensen iets onderzoeken er meestal de kans op kanker verhoogd. Bijna bij elk ding dat je u kan inbeelden verhoog je de kans op kanker denk maar aan roken, teveel in de zon komen (huidkanker), etc. Op deze site (http://www.kanker.be/kankerpreventie/slimmer-de-zon/gevaren-uv/risicoprofiel-voor-huidkanker) vertellen ze dat je u best goed kan beschermen tegen de zon om minder kans te hebben op huidkanker, maar in bovenstaand artikel halen ze zonnecrème aan als een mogelijk schadelijk product. Het spreekt elkaar dus een beetje tegen soms. Maar toch vind ik het goed dat ze het onderzoeken, ik denk alleen vaak dat we na een tijd niets meer kunnen gebruiken omdat als je door blijft zoeken alles wel een beetje kanker kan veroorzaken.