PDA

Bekijk de volledige versie : Ouders mogen mee onderwijs hervormen


Tessa.K*uleers
24th October 2015, 17:07
Na enkele van haar collega's roept nu ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de mening van de burger in. Vanaf vandaag zitten 24 ouders samen over wat leerlingen moeten kunnen en kennen.

"We staan voor een van de grootste veranderingen ooit in het onderwijs", zegt Crevits. "En intussen is iedereen wel al bevraagd: van leraren tot scholen en de Vlaamse onderwijsraad. Maar ik wil ook het hart en de buik van de ouders mee hebben. Twee jaar geleden was de kritiek dat de modernisering boven hun hoofden gebeurde. Ik wil tot iets komen waar de ouders achterstaan."

En de klok tikt, want dat moderner middelbaar gaat in september 2018 van start. Maar het schema met de vernieuwde studierichtingen - waarvan er minder zullen overschieten dan de 256 van nu - moet al midden 2016 klaar zijn. En ook de eindtermen voor de eerste graad.

Vierentwintig ouders van verschillende achtergronden moeten Crevits daarbij helpen, of toch aangeven hoe ouders een en ander precies zien. De Koning Boudewijnstichting heeft hen aangezocht om daarover drie weekends lang intensief en diepgaand te overleggen. Vandaag geeft de CD&V'ster daarvan de aftrap, in januari volgt een rapport met aanbevelingen voor de onderwijsminister.

"Ze gaan zich concreet over twee vragen buigen", zegt Crevits. "Ten eerste: welke vaardigheden, kennis en attitudes moeten jongeren hebben aan het einde van het middelbaar? En ten tweede: hoe zorgen we ervoor dat jongeren tijdens en aan het einde van het secundair onderwijs juiste keuzes maken?"

Verantwoordelijkheid

Vragen waar de minister zelf ook volop mee bezig is. Het parlement start volgende week het debat over de eindtermen in het secundair onderwijs. "We willen die vereenvoudigen en moderniseren. De insteek van ouders is daarbij cruciaal. Zo staat kennis van financiële vorming, programmeren en EHBO wel in de eindtermen, maar is het geen apart vak. Moet het dat wel worden of niet? En moet er in de toekomst in het onderwijs meer worden samengewerkt met bedrijven, woonzorgcentra en buurtcomités?" En hoe krijgt je zo'n eindterm uitgevoerd? "Neem nu: 'jongeren moeten een goede balans vinden tussen werken en vrije tijd'. Moet dat in de eindtermen zitten, of is dat iets dat je in het leven zelf met vallen en opstaan leert?"

Crevits engageert zich ertoe met de bevindingen van de ouderparen rekening te houden. "Maar het zijn uiteraard niet zij die de eindtermen zullen bepalen. Die beslissing ligt nog altijd bij de politiek."

Kritiek dat ministers de verantwoordelijkheid van zich afschuiven door hulp van burgers in te roepen, wuift ze dus weg.

Bron: De Morgen; 24 oktober 2015; (http://www.demorgen.be/binnenland/ouders-mogen-mee-onderwijs-hervormen-b6b694ab/)

Mening: Ik vind de hervorming van het onderwijs geen slecht idee, indien het op een doordachte manier gebeurd. De ouders mee laten vergaderen over wat nu belangrijk is en niet, is een heel goed idee. Zij staan dichter bij de arbeidsmarkt dan de ministers van onderwijs. Deze ouders kunnen hun ondervindingen bij hun eigen kinderen en hun eigen levenservaring in de strijd gooien om zo tot een hervorming te komen die gunstig is voor iedereen. In die hervorming zouden ze geen onderscheid meer mogen maken tussen de verschillende opleidingen en iedereen gelijk moeten maken. In alle richtingen moet een zowel een aspect van theorie als een aspect van praktijk komen bod komen zodat ieder kind weet hoe het er in de wereld aan toe gaat i.p.v. alleen iets te lezen op papier.