PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschappers vinden manier om rode bloedcellen in labo te produceren


E*elyne.Van.Rompaey
23rd October 2015, 07:25
Amerikaanse onderzoekers combineerden stamceltechnieken met de laatste nieuwe technieken voor DNA-editing om rode bloedcellen in een laboratorium te kweken. Daarmee zouden bloedbanken minder afhankelijk worden van menselijke donoren.

Bloedbanken hebben vaak te kampen met een tekort aan rode bloedcellen, die instaan voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide in het menselijk lichaam.

In het vakblad Cell Stem Cell beschrijven wetenschappers een veelbelovende nieuwe manier voor de productie van de kostbare rode bloedcellen op grote schaal.

Dr. Vijay Sankaran, assistent-professor pediatrie aan Boston Children's Hospital en zijn collega's namen bloedstamcellen, die groeien in alle bloedcellen, en pasten het genoom ervan aan, zodat de cellen geneigd zijn om een groter aantal rode bloedcellen te produceren. Tijdens eerdere studies werd een bepaald gen ontdekt dat in verband wordt gebracht met een verlaagde productie van rode bloedcellen. Door dit gen uit te schakelen, kreeg de productie van rode bloedcellen een flinke boost. De aangepaste cellen produceerden drie keer meer rode bloedcellen dan de gewone stamcellen.

Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe manier om aan de grote vraag naar rode bloedcellen tegemoet te komen. Sankaran wijst erop dat de techniek ook voor de productie van andere cellen kan aangewend worden, zoals spier- en zenuwcellen die door ziektes worden vernietigd.

Ook voor de farmaceutische industrie zijn de resultaten van dit onderzoek relevant, aangezien het een nieuwe manier betreft om medicijnen rechtstreeks toe te dienen aan cellen. Het gebruik van bloedcellen om medicijnen doorheen het lichaam te transporteren, kan voordelig zijn voor patiënten.

Op dit ogenblik wordt de techniek verder geoptimaliseerd en wordt er gezocht naar een manier om deze te commercialiseren.

Bron: De Morgen, Vrijdag 23 november 2015

Mening:
Dit is opnieuw een ontdekking dat verder onderzocht moet worden. Dat men nu rode bloedcellen in een laboratorium kan kweken is goed nieuws voor de mensen. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor ons lichaam. Het tekort dat bloedbanken ervaren kan zo voor een gedeelte opgelost worden. Toch vind ik het belangrijk dat de mensen blijven bloed geven. We kunnen niet helemaal afhankelijk gaan worden van de kweek in het laboratorium. De nieuwe techniek kan het tekort bij drukke momenten opvangen, daarnaast kan het ook een reserve aanleggen. De nieuwe techniek staat nog in de kinderschoenen, maar het ziet er zeker en vast veelbelovend uit. Tevens kan de techniek ook toegepast worden om andere cellen te gaan kweken. Wat wel belangrijk is, is dat de kwaliteit van de cellen bewaakt wordt. De cellen moeten van even goede kwaliteit zijn. Net zoals de cellen die rechtstreeks uit het bloed worden gehaald van bloeddonoren. Wat ik opmerkelijk vind aan dit artikel is, dat er rechtstreeks medicatie kan worden toegediend aan de cel. Dit zorgt dat medicatie krachtiger wordt en meer gerichter kan gaan werken. Medicatie kan volgens mij zo beter opgenomen worden door het lichaam.