PDA

Bekijk de volledige versie : Oceaan van geld in Saoedi-Arabië droogt binnen de vijf jaar op


Jorn.S*oops
22nd October 2015, 17:23
Oceaan van geld in Saoedi-Arabië droogt binnen de vijf jaar op

Door een stevige daling van de olieprijs riskeert Saoedi-Arabië binnen de vijf jaar alle financiële buffers te verliezen. De oliestaat genereert maar liefst 90 procent van het BBP uit olie en dat zou zware gevolgen kunnen hebben. Dit jaar kijkt het koninkrijk op een verlies van 150 miljard dollar en dat zal de komende jaren niet verbeteren onder het huidige beleid.

Volgens het IMF staan de olie-exporterende landen voor zware tijden. Dit jaar zouden de winsten al dalen met 360 miljard dollar. De grootste klap is voor Saoedi-Arabië, dat met 90 procent van het BBP heel afhankelijk is van olie. Het IMF schat voor de oliestaat een daling van 20 procent van het BBP, ofwel ergens tussen de 100 en 150 miljard. Dat betekent dat de financiële buffers van het koninkrijk binnen de vijf jaar zouden opdrogen. De Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar hoeven zich voorlopig minder zorgen te maken. Zij kunnen gerust nog twintig jaar verder.

Volgens het rapport van het IMF moeten de golfstaten dringend meer jobs creëren en hun economie diversifiëren. Alle druk ligt nu op de schouders van de oliesector, een heel gevaarlijke situatie.

IMF-directeur voor het Midden-Oosten, Masood Ahmed, zegt dat de oliestaten voor moeilijke keuzes staan: "De staten moeten hun inkomen diversifiëren, weg van olie. Bovendien moet de loonkost binnen de overheidsector naar omlaag."

Landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Bahrein, moeten binnen de vijf jaar twee miljoen extra jobs creëren om de grote populatie jongeren aan werk te helpen en zo de werkloosheidsgraad te drukken.

Bron: De Morgen, 22/10/15, http://www.demorgen.be/buitenland/oceaan-van-geld-in-saoedi-arabie-droogt-binnen-de-vijf-jaar-op-b921b497/

Eigen mening: Het is normaal dat een land dat zeer rijk is geworden door zijn olie ook heel kwetsbaar is voor een oliecrisis. Wanneer de geldbuffer inderdaad opgeraakt binnen een paar jaar dan zal dit wellicht een probleem betekenen voor een groot deel van de bevolking. In het oog van de huidige vluchtelingencrisis heb ik 'schrik' dat ook vele inwoners uit het Midden Oosten naar Europa zullen 'vluchten' omdat er geen tewerkstelling is voor de inwoners. Het is dus heel belangrijk dat het Midden Oosten ook investeert in differentiatie van tewerkstelling om een leegloop van het land te voorkomen. Daarnaast hoop ik dat dit nieuws geen effect zal hebben op onze economie. Als de geldbuffer opgeraakt voor de olielanden zie ik de prijs wel stijgen.