PDA

Bekijk de volledige versie : Record: meer dan 12.000 vluchtelingen in één dag in Slovenië


M*axim.VanRillaer
22nd October 2015, 10:34
In 24 uur zijn er meer dan 12.600 vluchtelingen aangekomen in Slovenië. Dat maakte de Sloveense politie donderdag bekend. Het gaat om meer vluchtelingen dan het recordaantal dat in Hongarije was geregistreerd binnen hetzelfde tijdsbestek.

Donderdagochtend rond 6 uur Belgische tijd waren in totaal 34.131 vluchtelingen Slovenië binnengetrokken sinds zaterdag, toen de vluchtelingenstroom naar het land op gang kwam. In 24 uur zijn 12.676 mensen aangekomen. Op 23 september telde Hongarije, dat sindsdien de grenzen sloot, een recordaantal van 10.046 aangekomen vluchtelingen in één dag.

Slovenië, met twee miljoen inwoners, voelt zich overweldigd door de vluchtelingenstroom. Donderdagochtend wachten meer dan 10.000 vluchtelingen op het grondgebied om hun tocht naar Oostenrijk en dan Duitsland voort te kunnen zetten. Daarnaast wachten “tussen de 2.000 en de 3.000” vluchtelingen om Slovenië binnen te mogen vanuit Kroatië, in de sector Rigonce/Harmica, aldus de politie.

Leger ingezet

Slovenië vroeg Europa om hulp om de instroom van vluchtelingen te beteugelen. Het parlement in Ljubljana keurde woensdag een aanpassing aan de defensiewet goed die mogelijk maakt dat het leger ingezet wordt om de grenzen te bewaken. Volgens de oppositie is de inzet van het leger, dat maar 7.000 militairen telt, echter al bij voorbaat gedoemd te mislukken. 'Het Sloveense leger beschikt niet over voldoende capaciteit om de situatie aan de grenzen wezenlijk te verbeteren', aldus de Sloveense oppositieleider en voormalig premier Janez Jansa.

Donderdagnamiddag ontvangt het land eurocommissaris Dimitris Avramopoulos, bevoegd voor migratie. Sinds Hongarije de grens met Kroatië heeft gesloten, is Slovenië het voornaamste land geworden waarlangs vluchtelingen de Schengenzone en Centraal-Europa betreden.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151022_01932611
datum: 22 oktober 2015 om 09:24

mening

De grenzen sluiten tussen bepaalde landen vind ik echt geen oplossing. Op die manier wordt er enkel meer last doorgeschoven naar een ander land, ditmaal Slovenië. Daarbovenop kan je het de vluchtelingen niet echt kwalijk nemen, want velen onder ons zouden, indien we onder dezelfde omstandigheden zouden leven, ook asiel willen zoeken in betere landen. Natuurlijk is het niet makkelijk om al de asielzoekers te blijven opvangen, maar ze terugsturen naar hun land na hun lange tocht vind ik gewoonweg cru.

Zelf ben ik geen specialist in wat betreft asielopvang en mogelijkheden van verschillende EU-landen, maar ik kan mij eigenlijk totaal niet inbeelden dat er nergens in Europa nog plaats zou zijn. Al is het maar om asielzoekers slechts tijdelijk voort te helpen. Dat gewone mensen hen in huis nemen vind ik van hen een heel mooi gebaar, maar zoiets kan je zeker niet van de meeste mensen verwachten. Wie is er namelijk deze tijd niet lichtjes sceptisch over vreemden.