PDA

Bekijk de volledige versie : Dit is pas écht 'nieuws'!


Barst
11th January 2006, 01:28
Berlusconi in de problemen door persoonlijke fiscale amnestie


De Italiaanse premier en bedrijfsleider Silvio Berlusconi ligt onder vuur omdat hij gedurende vijf jaar aan belastingcontroles kon ontsnappen door betaling van een toeslag van 1.800 euro. De details van de fiscale strategie van de eerste minister kwamen aan het licht op een strafproces in Milaan waarbij zijn bedrijf Mediaset betrokken is.


Regeling
Volgens documenten die dinsdag door de Italiaanse kranten werden gepubliceerd, profiteerde Berlusconi van een wet die door zijn eigen regering in 2002 werd goedgekeurd. Hij "regelde" mogelijke toekomstige geschillen met de belastinginspectie door de betaling van een kleine toeslag.

Door het akkoord werd Berlusconi vrijgesproken van elke vorm van fiscale fraude in de periode 1997-2002. De magistraten die onderzoek deden naar klachten over foute boekhouding en fraude bij Mediaset, kregen van de belastinginspectie te horen dat elke vermeende fiscale overtreding in die jaren "niet langer achterhaalbaar" was.

Verdediging
Berlusconi's advocaat zegt dat zijn cliënt alleen zijn toevlucht nam tot de maatregel om er zeker van te zijn dat hij beschermd was tegen fouten die zijn boekhouders zouden kunnen hebben gemaakt. De leiders van de oppositie maken gretig van het nieuws gebruik om de premier aan te vallen, twee maanden voor de verkiezingen.

Met een aangegeven persoonlijk inkomen van bijna 13 miljoen euro in 2003 wordt Berlusconi beschouwd als de rijkste man van Italië. Hij kreeg al meerdere keren problemen door boekhoudkundige kunstgrepen. Berlusconi beweerde ooit dat Italianen het recht hadden om aan belastingontduiking te doen als ze vonden dat de belastingen te hoog waren.


Weblog HLN, 10/01/06 21u28

hans
12th January 2006, 19:04
"Berlusconi beweerde ooit dat Italianen het recht hadden om aan belastingontduiking te doen als ze vonden dat de belastingen te hoog waren."

Als ik van de Italianen was, ik zou de eerste minister zijn raad met zen allen opvolgen.
Eens kijken hoe lang het duurt eer het land dan op zijn kop staat :D , als iedereen zich gaat toeleggen op deze vorm van onsociaal gedrag :(

Nu ja het is een van de oudste horrorverhaaltjes uit het boek :mad: , de rijken lappen de wetten aan hun laars of buigen ze om in hun voordeel en de gewone man moet maar plooien :(

Barst
21st January 2006, 00:26
Italiaanse president weigert hervormingswet justitie te tekenen


De Italiaanse staatspresident Carlo Azeglio Ciampi heeft vrijdag geweigerd een omstreden wet ter hervorming van het gerechtelijk apparaat te ondertekenen. De wet werd vorige week meerderheid tegen oppositie goedgekeurd in het parlement. Met de wet wil de rechtse regering van Silvio Berlusconi de rechterlijke macht inperken, in het bijzonder die van het parket. Het openbaar ministerie wordt de mogelijkheid ontnomen om beroep aan te tekenen in het geval van vrijspraak bij een proces.


Ongrondwettelijk

Volgens Ciampi is de wet in tegenspraak met de Italiaanse grondwet die stelt dat "elk proces zich moet afspelen (...) in gelijke omstandigheden voor beide partijen".

Ook de Nationale Vereniging van Italiaanse Magistraten betreurde dat de hervorming "het evenwicht tussen de partijen (in een proces) verandert".

Volgens de centrum-linkse oppositie zou de wet premier Silvio Berlusconi echter de kans geven om het proces dat in beroep tegen hem loopt, te ontlopen, gezien hij in eerste aanleg werd vrijgesproken.

Berlusconi werd eind 2004 vrijgesproken van omkoping van magistraten in de jaren '80, toen hij nog niet premier maar bedrijfsleider was.


Verjaring

Het proces wierp jarenlang een schaduw over de Italiaanse politiek. In 2003 probeerde de regeringsmeerderheid met de goedkeuring van een wet die Berlusconi immuniteit gaf, de hele zaak in het water te laten vallen. Het grondwettelijk hof verklaarde die wet echter ongeldig. Na een onderbreking van negen maanden werd de zaak hervat en eind december afgesloten met vrijspraak wegens verjaring van de feiten.


Weblog HLN, 20-01-2006

Barst
25th January 2006, 23:02
Berlusconi wil uitstel verkiezingen


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil dat de ontbinding van het parlement, gepland voor 29 januari, twee weken wordt uitgesteld. Berlusconi zegt dat die tijd nodig is om ,,belangrijk wetgevend werk'' af te ronden. Italië houdt op negen april parlementsverkiezingen. De stembusgang moet plaatsvinden binnen de zeventig dagen na de ontbinding van het parlement. President Ciampi heeft daarover het laatste woord.


De centrum-linkse oppositie verwijt Berlusconi dat hij tijd wil winnen om zijn wetten ad personam goedgekeurd te krijgen, die hem bij zijn corruptieprocessen van pas kunnen komen. Berlusconi verschijnt tegenwoordig dagelijks op tv en zou dan ook twee weken extra krijgen voor zijn mediastorm, klaagt de oppositie.

Niets verplicht Italië om al op 9 april te stemmen, dreigt Berlusconi dan weer, die speculeert over een uitstel van de verkiezingen naar mei. Maar Ciampi lijkt voorlopig niet onder die druk te bezwijken.


DS, 25-01-2006 (iro)