PDA

Bekijk de volledige versie : New Horizons-team publiceert eerste paper na scheervlucht


jirka.v*nrooy
21st October 2015, 12:43
Zo’n drie maanden nadat New Horizons langs Pluto scheerde, publiceren wetenschappers de eerste wetenschappelijke resultaten.

Het eerste – van waarschijnlijk vele – wetenschappelijke papers naar aanleiding van New Horizons’ scheervlucht is verschenen in het blad Science. De belangrijkste conclusies uit het paper vind je hieronder.

1. Geen maantje meer
Voor nu lijkt het erop dat Pluto daadwerkelijk maar vijf manen heeft; New Horizons heeft geen NIEUWEexemplaren kunnen ontdekken. Dus blijft het bij Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx. De laatste twee manen van de dwergplaneet werden pas recentelijk (in 2011 en 2012) ontdekt. Wetenschappers sloten eerder dan ook niet uit dat New Horizons nog nieuwe manen zou gaan ontdekken, maar dat is – zoals het er nu naar uitziet – dus niet het geval. “We kunnen met zekerheid zeggen dat tussen Pluto en de buitenste maan Hydra geen nieuwe ijzige objecten met een diameter groter dan 1,5 kilometer te vinden zijn,” vertelt onderzoeker Douglas Hamilton.

2. Pluto is kleurrijk en actief
Een andere belangrijke conclusie is dat Pluto heel kleurrijk is: de dwergplaneet kleurt van donkerrood tot blauw. Er zijn valleien, bergen en vlaktes die ontstaan lijken te zijn door langdurige geologische processen die in sommige gevallen nog steeds gaande zijn.

3. Pluto bezit waterijs
New Horizons toont voor het eerst overtuigend aan dat op de dwergplaneet waterijs te vinden is. Ook zijn onderzoekers er op organische verbindingen gestuit (tholine) en blijkt de luchtdruk in de atmosfeer van Pluto lager te zijn dan verwacht.

4. Nix en Hydra doen raar
De maantjes Nix en Hydra zijn met waterijs bedekt. Ook wijzen de gegevens van New Horizons erop dat deze manen op een vreemde manier roteren. De maantjes hebben namelijk niet altijd dezelfde zijde op Pluto gericht. Mogelijk is dat te wijten aan de aanwezigheid van Charon. “Het is mogelijk dat Nix en Hydra niet dezelfde zijde naar Pluto gericht kunnen houden, omdat Charon elke keer voorbijkomt en dingen in de war schopt,” stelt Hamilton.

5. Charon is complex
Ook de maan Charon verrast: het oppervlak van de maan blijkt heel complex te zijn. Het suggereert dat Charon een heftig verleden heeft.

“Het Pluto-systeem verraste ons op vele manieren,” vat Alan Stern de bevindingen kort samen. “Het meest opmerkelijke is wel dat we geleerd hebben dat kleine planeten nog miljarden jaren na hun totstandkoming actief kunnen blijven.


16-10-2015
-http://www.scientias.nl/new-horizons-team-publiceert-eerste-paper-na--scheervlucht/
Bron: scientias


Eigen mening:
Eindelijk weten we iets over Pluto en zijn manen. We wisten al lang dat de dwergplaneet er was en sommige van zijn manen. Andere manen zijn in de loop van tijd ontdekt.
Ik vind het hele verhaal van de reis naar Pluto spectaculair. Het was een race tegen de klok. Omdat Pluto een ovale baan heeft rond de zon, dus geen ronde zoals onze planeet, was deze ontmoeting tussen new horizon en Pluto het laatste moment dat ze dit konden doen anders was Pluto te ver weg van de zon en kon de ruimtesonde niet genoeg licht meer krijgen van de zon. (wat al een heel groot probleem was tijdens de vlucht)

Ook een leuk weetje is dat sinds dat we Pluto's baan zijn gaan volgen vanaf 1930 is deze dwergplaneet nog nooit 2 keer op dezelfde plek geweest, dat betekend dus dat in 85 jaar de dwergplaneet nog niet rond de zon is geweest.

Ik vind het geweldig dat we na al die tijd eindelijk iets te weten zijn gekomen over Pluto en zijn manen.