PDA

Bekijk de volledige versie : Kroatië zet grens met Servië opnieuw open


Jorn.S*oops
19th October 2015, 20:55
Kroatië zet grens met Servië opnieuw open

Zo'n 3.000 vluchtelingen die aan de Servisch-Kroatische grens vastzaten, zijn nu toch in Kroatië binnengelaten. Eerder werden in Slovenië, dat net als Kroatië maar een beperkt aantal vluchtelingen per dag wil toelaten, 2.000 vluchtelingen hardhandig tegengehouden.

De vluchtelingen die momenteel in door de Balkan trekken, beleven barre tijden. Hongarije heeft zijn zuidelijke grens met Kroatië gesloten waardoor de mensenmassa op weg naar Duitsland wordt omgeleid via Slovenië. Dat land stelde een limiet in van 2.500 vluchtelingen per dag, met als gevolg dat ook buurland Kroatië besloot dezelfde beperking in te stellen.

Door dat cascade-effect zaten vandaag 3.000 mensen vast aan de Europese buitengrens in Servië. Velen brachten er de nacht in open lucht door in regen en wind, en er ontstonden vechtpartijen tussen sommige groepjes. Vanmiddag besloot de Kroatische regering, om verdere escalaties te vermijden, de groep alsnog binnen te laten.

Politie gebruikt geweld in Slovenië

In Slovenië heeft de politie met geweld ongeveer 2.000 vluchtelingen gestopt die vanuit Kroatië het land wilden binnenraken. De Sloveense opvangcapaciteiten zijn uitgeput, deelde de politie mee. De Kroatische openbare tv-zender berichtte dat er zich dramatische scènes afspeelden toen mensen probeerden om de grens tussen Kroatië en Slovenië illegaal over te steken.

Oostenrijk van zijn kant wil slechts 1.500 mensen per dag opnemen, klaagt Slovenië bij EU-commissaris Dimitris Avramopoulos, al wordt dat in Wenen ontkend. Kroatië heeft sinds begin oktober dan weer dagelijks gemiddeld 5.100 vluchtelingen vanuit Servië doorgestuurd naar Hongarije en nu Slovenië. ‘Het gedrag van Kroatië is onaanvaardbaar’, klonk het zondagavond in een mededeling van de Sloveense regering. Zagreb zou vluchtelingen, tegen elke afspraak in, naar de grens vervoeren en hen dan aan hun lot overlaten.

Verder in het zuiden komen dagelijks zo'n 5.000 mensen de Balkan binnen vanuit Griekenland in Macedonië en Servië. Die landen hebben de handen vol en nauwelijks geld om de mensenmassa op te vangen.

Bron: De Standaard, 19/10/15, http://www.standaard.be/cnt/dmf20151019_01926436

Eigen mening: Het is goed nieuws dat de grens tussen Kroatië en Servië terug open is, maar dat lost de problemen uit het artikel alles behalve op. Als Europa de vluchtelingencrisis aan wil kunnen, dan zal elk land zijn steentje moeten bijdragen. Dat wil ik ook zeggen dat een land de regels niet naar zijn laars mag lappen en vluchtelingen naar de grens mag vervoeren om ze vervolgens aan hun lot over te laten. Anderzijds wil dat ook zeggen dat er geen primitieve maatregelen genomen mogen worden zoals het sluiten van grenzen. In Europa moeten deze open zijn en blijven. Alleen moet men duidelijke regels stellen aan de vluchtelingen en deze ook opvolgen om oplossingen te zoeken. Dat hoeft niet per se integratie in Europa te zijn.