PDA

Bekijk de volledige versie : Bende opgerold die valse papieren maakte voor mensensmokkelaars


E*elien.Vanzummeren
19th October 2015, 17:27
Bende opgerold die valse papieren maakte voor mensensmokkelaars

Het Brusselse gerecht heeft een bende opgerold die op grote schaal valse en vervalste identiteitsdocumenten maakte, onder meer voor mensensmokkelaars in binnen- en buitenland. Tien verdachten zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en bij een reeks huiszoekingen werden een aanzienlijk aantal authentieke, valse en vervalste identiteitsdocumenten in beslag genomen, alsook een hoop materiaal om valse documenten aan te maken. Dat meldt het Brusselse parket maandagnamiddag.

De arrestaties zijn het resultaat van twee afzonderlijke gerechtelijke onderzoeken, die weliswaar raakvlakken bleken te vertonen en waarin de politiediensten uiteindelijk tegelijkertijd zijn opgetreden, zo meldt het Brusselse parket.

'Het eerste onderzoek werd opgestart na politionele informatie over een zwendel in valse en vervalste identiteitsdocumenten', zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. 'Het onderzoek legde de hele manier van werken en de hiërarchie bloot. Nadat een bijkomende tussenpersoon werd geïdentificeerd, konden de speurders ook de mensen identificeren die een sleutelrol speelden binnen deze zwendelactiviteiten. Deze hoofdverdachten beschikten niet enkel over een internationaal netwerk van cliënten, maar ook over een netwerk van vervalsers.'

Het tweede onderzoek ging van start toen op de luchthaven Brussels Airport een zending met valse identiteitsdocumenten werd onderschept. 'Onderzoek bij de koerier- en verzendingsbedrijven leidde naar een tweetal hoofdverdachten, die blijkbaar waren tussengekomen bij de verzending van de onderschepte zendingen. Al snel bleek dat zij niet alleen handelden en het aantal verzonden pakketten veel groter was dan de enkele die onderschept waren. Heel wat van die zendingen hadden als bestemming Turkije en Griekenland, waardoor het vermoeden bestaat dat die gebruikt werden voor mensensmokkel met bestemming Europa.'

Operatie schakelt versnelling hoger

Beide onderzoeken bleken raakvlakken te vertonen, waarna besloten werd tot een gelijktijdige tussenkomst. 'Toen bleek dat één van de hoofdverdachten op 13 oktober vanop de luchthaven Charleroi naar zijn thuisland zou vertrekken, werd de operatie versneld', gaat de parketwoordvoerster verder. 'De betrokken persoon werd op de luchthaven opgepakt, en meteen daarna vonden een tiental huiszoekingen plaats in de Brusselse agglomeratie en één in Antwerpen. Daarbij werden nog eens negen personen opgepakt. De politie kon ook een aanzienlijk aantal authentieke, valse en vervalste identiteitsdocumenten in beslag nemen, naast identiteitsgegevens voor de aanmaak van documenten en een enorme hoeveelheid witte plastic kaarten.

Er werd ook een heus atelier ontdekt waar ook beslag kon gelegd worden op een PC, een persmachine, een specifieke printer voor plastic kaarten, scanners en lijm. Dat de verdachten niet aan hun proefstuk toe waren, bleek onder meer uit de wijze waarop zij hun valse en vervalste identiteitsdocumenten en geld verborgen hielden.‘ De tien verdachten werden allemaal door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst maar het onderzoek gaat verder, aldus nog het parket.



Bron : DS

Eigen mening: ik vind dit absoluut niet kunnen. Dat we mensen willen helpen begrijp ik, maar niet dat er mensen valse papieren maken . Die mensen zijn in eerste instatie alleen maar op het geld uit en doen dit niet echt omdat ze de mensen/vluchtelingen willen helpen. Ik ben daarom ook blij en opgelucht dat deze bende is opgepakt. Papieren vervals je niet, de overheid moet beslissen wie en waarom mensen in ons land mogen blijven. Dit help je niet door valse papieren te maken want zoals je ziet komt het parket er toch achter.