PDA

Bekijk de volledige versie : Luis in de pels...


Barst
18th November 2004, 22:36
Staes verpest Moskou-bezoek De Gucht


BRUSSEL - Het Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) heeft de Tsjetsjeense leider Achmed Zakajev uitgenodigd naar Brussel voor vredesgesprekken. Dat plaatst de minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD) voor een verscheurende keuze: Zakajev laten arresteren of dat niet doen en zijn reis naar Moskou, gepland op 22 en 23december, verpesten.

STAES volgt als voormalige voorzitter van de Rusland-delegatie in het Europees Parlement het conflict in Tsjetsjenië al een hele tijd . ,,Die vuile oorlog sleept al jaren aan, zonder dat er echt gepraat wordt over vrede'', zegt Staes. Sinds hij op 13 juni herverkozen werd, probeert hij de vredesgesprekken opnieuw op gang te trekken.

De vredesbeweging ,,Comité van Russische soldatenmoeders'' vroeg hem om vanuit het europarlement een initiatief te nemen. ,,Ze zijn een gerespecteerde beweging, die ook in Rusland ernstig genomen wordt. Ze wilden zelf gaan praten met de Tsjetsjeense rebellen, wat de Russische regering weigert'', zegt Staes. Hij nodigde Zakajev en de Russische moeders uit in Brussel.

Zakajev is een belangrijke medewerker van de Tsjetsjeense opstandelingenleider Aslan Maschadov. Rusland vraagt al sinds 2002 via Interpol zijn uitlevering, omdat hij een terrorist zou zijn. Hij verblijft in Londen, waar een rechter bepaalde dat de Russische uitleveringsvraag er enkel kwam om politieke redenen. De Britten weigeren daarom de Russische vraag om uitlevering te honoreren. Om dezelfde reden weigerden ook Denemarken en Noorwegen in het verleden die vraag. Zakajev is volgens Staes ook al minstens vijf keer in België geweest, zonder dat de Belgische justitie iets deed.

Staes plande de samenkomst begin juli. Hij kreeg toen de discrete vraag van Raf Van Hellemont, de directeur Centraal- en Oost-Europa op Buitenlandse Zaken, om te wachten met de gesprekken. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel (MR), zou eind juli op bezoek gaan bij president Poetin, en de komst van een Tsjetsjeense ,,terrorist'' naar Brussel zou dan erg vervelend zijn. Staes stemde erin toe de komst van Zakajev uit te stellen.

Michel ging echter nooit naar Moskou, maar werd Europees commissaris. Zijn opvolger De Gucht gaat op 22 en 23 december naar Moskou. Maar Staes weigert deze keer te wachten met de vredesgesprekken. Op 25 december is er immers een Europees-Russische topontmoeting. ,,Tegen dan willen we iets kunnen voorleggen om de druk op Rusland op te voeren.''

Van Hellemont liet Staes weten dat Zakajev wordt opgepakt als hij op Belgisch grondgebied komt. ,,Belachelijk, zo plat op onze buik gaan voor de Russen, terwijl andere Europese landen dat niet doen. Zakajev zal komen, en we zullen zien of België zich dan belachelijk wil maken voor de internationale gemeenschap.'' De Gucht zegt niet ingelicht te zijn over de zaak, en wenste niet te reageren.

18/11/2004 (wov)

©Copyright De Standaard