Inloggen

Bekijk de volledige versie : Opnieuw daden van sabotage door actievoerders


jannes.v*ndyck
19th October 2015, 12:14
Er zijn vannacht opnieuw daden van sabotage aan het spoor vastgesteld. Dat zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Ook bij een vorige spoorstaking was dat het geval. Infrabel gaat klacht neerleggen. Door een regionale stakingsactie van de socialistische spoorvakbond is er maandag vooral hinder op het spoor in de regio's Luik en Namen.

Tussen 6 en 7 uur reed op de verbindingen Brussel-Bergen en Brussel-Doornik respectievelijk 95 procent en 85 procent van de treinen. Op de lijnen Luik-Namen en Brussel-Namen was dat amper 18 procent. Vanuit Namen reden minder dan de helft van de treinen richting Aarlen (42 procent) en Charleroi (35 procent). Op de lijn Charleroi-Bergen ging het om 87 procent van de treinen, aldus Infrabel.

In Vlaanderen is de hinder door de acties beperkt, en vooral voelbaar op de verbinding Luik-Leuven-Brussel. Daar rijdt zestig procent van de treinen. Elders in Vlaanderen is her en der sprake van afgeschafte treinen. Zo rijden tussen Ronse en Oudenaarde door de vakbondsacties geen treinen.

Fakkels

Volgens Infrabel zijn zondagnacht opnieuw twee daden van sabotage vastgesteld aan het spoor. Meer details geeft Infrabel niet. 'Het ging om daden tegen de spoorveiligheid. De schade is intussen hersteld', aldus Petit. Infrabel gaat klacht neerleggen tegen onbekenden.

In Luik en Aarlen werden fakkels en toortsen op het spoor gegooid. Dat zorgt voor een levensgevaarlijke situatie, veroordeelt Infrabel. 'Dat zorgt ook voor veel verwarring. Treinbestuurders zijn zo getraind dat ze de kleur rood interpreteren als een gevaarlijke situatie', aldus de woordvoerder.

De acties in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant begonnen zondagavond om 22 uur. Dinsdag voert de socialistische vakbond actie in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Henegouwen en de rest van Waals-Brabant. Met de acties protesteert men tegen de spoorplannen van minister Jacqueline Galant en tegen het moeizame sociale overleg

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151018_01926266

mening: Enerzijds zijn deze daden natuurlijk volledig af te keuren indien er, zoals Infrabel aanhaalt, levensgevaarlijke situaties ontstaan. Staken of betogen kan ook op een minder gevaarlijke en vredevolle manier. Hoewel de meerderheid van de stakers en betogers vaak wel op een vredevolle manier te werk gaan, wordt er vaak veralgemeend en kan weleens gedacht worden dat dit niet het geval is. Ook het recht op staken mag niet verloren gaan. Dit is een zeer effectieve manier om het beleid te beïnvloeden, hoewel ook dit vaak onderschat wordt.