PDA

Bekijk de volledige versie : Duitsland wil Turks toetredingsproces tot EU versnellen


e*ize.vandenbrande
18th October 2015, 17:38
Duitsland zal het Turkse toetredingsproces tot de EU versnellen. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel vandaag na afloop van het gesprek met de Turkse premier Davutoglu. Het opnieuw opnemen van onderhandelingsgesprekken over toetreding tot de EU is een voorwaarde voor Turkije, in ruil daarvoor helpt het land de EU om de vluchtelingenstroom naar Europa te beperken.


De gesprekken over toetreding tot de EU stonden lange tijd stil vanwege de mensenrechtensituatie in Turkije. Voor toetreding moet worden voldaan aan bepaalde eisen op gebied van democratie, rechtsstaat en mensenrechten.

Nu wil de EU samenwerken met Turkije om illegale immigratie van Turkije naar de EU aan te pakken. In ruil daarvoor worden onderhandelingsgesprekken hervat; de eerste stap is het mogelijk maken van visumvrij reizen van Turkije naar de EU. Volgens de leiders is daarbij nu vooruitgang gemaakt. Merkel stelde in de gezamenlijke persconferentie nadrukkelijk dat ze hoopt dat de Turkse regering de verzoeningsgesprekken met de Koerden zullen herstellen na de verkiezingen.

De Turkse premier benadrukt op zijn beurt dat een oplossing voor de vluchtelingencrisis ook moet worden gezocht in Syrië zelf. Davutoglu is voorstander van het creëren van 'veilige havens' in Syrië. Daarmee kunnen Syriërs die vluchten binnen Syrië worden gehouden. De premier is bang dat de luchtaanvallen rondom de Syrische stad Aleppo voor een nieuwe stroom aan vluchtelingen zullen zorgen.

Bron: www.demorgen.be (18 oktober 2015)

Eigen mening

Turkije gaat momenteel door een moeilijke periode. Politieke instabiliteit, de vluchtelingenstroom en de recente aanslag zijn belangrijke factoren. Wanneer Turkije tot de EU zou toetreden, moeten ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo treedt er nu soms nog censuur op in de Turkse media en worden de vrouwen niet gelijkwaardig behandeld ten opzichte van mannen. Wanneer Turkije zich bij de EU wil voegen, zal hieraan gewerkt moeten worden. Dit is goed nieuws voor de Turkse bevolking. De betere samenwerking tussen Turkije en de EU op vlak van de vluchtelingen is ook een goed teken. Wanneer de samenwerking tot stand komt, kunnen eventuele problemen sneller besproken en opgelost worden. Dit zorgt voor minder spanningen tussen beide partijen.