PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland en Europa willen samen permanente basis op maan bouwen


Cédric V*rtommen
18th October 2015, 10:30
Het Europese en het Russische ruimtevaartagentschap zullen samenwerken in een reeks ruimtemissies waarmee ze een permanente menselijke nederzetting op de maan willen bouwen. Daarvoor zullen beide organisaties samen astronauten naar de maan sturen.

Het project, dat geleid wordt door het Russische agentschap Roscosmos in samenwerking met het European Space Agency (ESA) is een vervolg op het verkenningsprogramma van de maan dat in de jaren 1970 werd opgestart. De eerste missie, genaamd Luna 27, wordt over vijf jaar gelanceerd.

Een permanente buitenpost van de menselijke beschaving
"De eenentwintigste eeuw wordt de eeuw waarin ze (de maan, nvdr) de permanente buitenpost wordt van de menselijke beschaving, en ons land moet deel uitmaken van dit proces," zo sprak professor Igor Mitrofanov van het ruimtevaartinstituut in Moskou. Hij staat aan de leiding van project Luna 27.

Bérèngère Houdou, hoofd van de maanverkenningsgroep in het European Space Research and Technology Centre, het technische en administratieve centrum van het ESA, sluit zich daarbij aan. Hij voegt eraan toe dat er op internationaal niveau gesprekken gevoerd worden over een "grote samenwerking voor de terugkeer naar de maan."

Verkenning van "the dark side of the moon"
Terwijl Roscosmos de leiding heeft, ontwikkelt het ESA een nieuw landingsgestel en een verbeterde boor die de wetenschappers zullen gebruiken om het oppervlak van de maan te onderzoeken. De onderzoekers geloven dat de zuidpool, die nog niet werd onderzocht en die zich deels permanent in het duister bevindt, ijs bevat waaruit in de toekomst water kan ontgonnen worden. ESA zal ook een minilaboratorium bouwen, genaamd ProSPA, dat de astronauten ter plekke zullen gebruiken.

Het ESA moet eind 2016 nog een finale goedkeuring krijgen van de EU-ministers voor de deelname aan het programma. Toplui van zowel het Russische als Europese agentschap hebben ondertussen wel al hun steun aan het project betuigd.

Bron: DM
http://www.demorgen.be/wetenschap/rusland-en-europa-willen-samen-permanente-basis-op-maan-bouwen-a2493714/

Mening: We hebben in het verleden als een 'race' gezien tussen de verschillende continenten/landen in verband met de expedities in de ruimte. Ze hebben allebei dingen bereikt die ons nu meer kunnen vertellen over de ruimte. Doordat ze nu hun krachten gaan samenbundelen, wat volgens mij geen slecht idee is, kunnen ze misschien nog meer bereiken en hun bedenkingen met elkaar bespreken. Hierdoor zouden we in de toekomst beter kunnen voorbereid zijn om verder de ruimte te kunnen verkennen. Dit is een grote stap voor de mensheid!