PDA

Bekijk de volledige versie : Boeing creëert "lichtste metaal ooit"


Kaat.v*nruiten
17th October 2015, 18:37
Boeing creëert "lichtste metaal ooit"
BEWAAR ARTIKEL
REACTIES
5
Door: redactie
17/10/15 - 06u47 Bron: CNN, The International Business Times
© Youtube.
Vliegtuigbouwer Boeing heeft een nieuw metaal ontwikkeld waarvan de structuur naar eigen zeggen voor 99,99 procent uit lucht bestaat. Het metaal, dat door Boeing "Microlattice" werd gedoopt, ziet eruit als een spons is tegelijkertijd sterk én flexibel.
Microlattice is volgens Boeing voor 99,99 procent hol. Het revolutionaire product is 100 keer lichter dan piepschuim en zou wel eens het materiaal van de toekomst voor de luchtvaart zijn.

Het materiaal werd ontwikkeld door HRL Laboratories, een joint venture van Boeing en General Motors, in samenwerking met twee Amerikaanse universiteiten. De wetenschappers inspireerden het metaal op de samenstelling van menselijke botten, waarbij de buitenste rand ook hard en vast is, maar het merg binnenin een holle, lichte en tegelijkertijd bijzonder sterke structuur vormt. Microlattice bestaat uit allemaal holle buisjes die met elkaar verbonden werden. De wand van elk buisje is 1000 keer dunner dan een haar.

In een video bewijst Boeing hoe licht Microlattice precies is: het stukje metaal wordt moeiteloos omhoog gehouden door een paardenbloem en zweeft als een veer door de lucht. Terwijl het materiaal erg licht is, zorgt de bijzondere structuur ervoor dat het bij elkaar gedrukt kan worden en vervolgens weer zijn oorspronkelijke vorm aannemen.

"Eén van de voornaamste toepassingen waar we op dit ogenblik naar kijken," zegt onderzoekster Sophia Yang die samen met Boeing aan het project werkte, "zijn de structurele componenten in de luchtvaart. De sterkte en de lichtheid van het materiaal zullen ervoor zorgen dat het brandstofverbruik van het vliegtuig veel zuiniger zal zijn door de besparing van zoveel gewicht."

Het materiaal is te licht voor de bouw van een volledig vliegtuig, maar het kan als vervanging dienen voor sommige zwaardere metalen onderdelen, zoals vloeren, stoelframes, of muren.


Eigen mening:
Ik vind het super goed dat ze het lichtste metaal ooit hebben uitgevonden. Het zal ervoor zorgen dat we het milieu voor een deel gaan kunnen sparen. Er is minder brandstof nodig om het vliegtuig op te laten. Dit is niet enkel voordelig voor het milieu, het gaat de wereld ook veel geld sparen aan benzine. Ook denk ik dat men het metaal, Microlattice, kan gaan gebruiken voor andere zaken zoals ruimtevaart ed. Het feit dan men minder brandstof gaat nodig hebben zal ook op de rest van de wereld effect hebben. We hebben immers een tekort aan brandstoffen.

www.hln.be , 17/10/15