PDA

Bekijk de volledige versie : AB Inbev haalt SABMiller binnen


Maxime L*ens
13th October 2015, 18:43
AB Inbev haalt SABMiller binnen

Brouwersgroep AB Inbev heeft de beoogde megaovername binnen. De directie van SABMiller stemt na een verdere verhoging van het overnamebod toch in met de overname. Dat bevestigen beide bedrijven, die samen een van de allergrootste bedrijven ter wereld vormen.

Het bod is verder verhoogd toto 44 pond, zowat de helft meer dan de koers van SABMiller voor de overnamestrijd begon. Het bod waardeert de brouwer van Grolsch, Peroni en Miller op zo'n 96 miljard euro. Daarmee is de weerstand bij SABMiller gebroken. De directie neemt zich voor om het bod 'unaniem' te verdedigen bij de aandeelhouders.

Daardoor lijkt de overname een feit. Beide partijen zijn het daar al in zoverre over eens dat als alles toch nog afspringt, SABMiller een vergoeding van 3 miljard dollar moet betalen aan AB Inbev. AB Inbev neemt zich voor om het principeakkoord tegen 28 oktober om te zetten in een formeel bod.
Door de overname ontstaat een megabedrijf dat zijn machtspositie op de biermarkt nu helemaal verankert. AB Inbev was al goed voor ruim 20 procent van de globale biermarkt, SABMiller heeft als nummer twee zo'n 10 procent in handen. Na de overname zullen ze wellicht een aantal merken moeten afstoten, omdat het bedrijf anders in bepaalde landen te dominant zou zijn. Dat is wellicht in de VS het geval, waar de verschillende merken uit de twee groepen in totaal zo'n driekwart van de markt in handen hebben. De toezichthouders zullen dus nog van zich laten spreken.

Weerstand
Sinds AB Inbev vorige maand liet weten dat het uit was op een overname had de directie van SABMiller zich steeds verzet. Het bedrijf werd 'substantieel' ondergewaardeerd, klonk het. Daardoor dreef AB Inbev het uiteindelijk bod toch op van 38 tot 44 pond. Carlos Brito, de topman van AB Inbev, had de aandeelhouders van SABMiller ondertussen al opgeroepen zich tegen de directie in uit te spreken voor de overname. De grootste aandeelhouder van SABMiller, Altria, zag de overname al zitten vanaf 42,15 pond per aandeel, maar de andere belangrijke aandeelhouders gingen nu pas overstag. Zij kunnen een deel van hun belang in SABMiller inruilen tegen nieuwe aandelen AB Inbev.

De tijd begon te dringen voor AB Inbev. als de overname tegen woensdagavond niet rond was, dan zou het bedrijf omwille van de Britse regulering gedurende zes maanden lang moeten afzien van een nieuwe overnamepoging. Maar aangezien er nu een principeovereenkomst is over de overname komt die deadline te vervallen.
Laatste grote overname

Voor AB Inbev is door de overname van SABMiller de laatste puzzelstukjes gelegd om wereldwijd de grootste biergigant te zijn. Zo krijgt AB Inbev nu toegang tot de Oceanische en Afrikaanse markten, waar het tot dusver vrij zwak stond. Maar door het binnenhalen van een merk als Foster's is het in Australië nu in een klap de grootste. Ook in Latijns-Amerika vult SABMiller de portefeuille van AB Inbev perfect aan.

De inlijving van SABMiller zet de kroon op een kwarteeuw overnames in de branche door de Braziliaan Jorge Paulo Lemann, die in 1989 begon met de sputterende brouwer Brahma over te kopen voor 50 miljoen dollar. Tien jaar later kocht Brahma rivaal Antarctica om samen AmBev te vormen, dat in 2004 met de Belgen in zee ging.

bron: DS 13/10/15

Dit artikel is een vervolg op een artikel dat ik eerder postte, daarom vind ik het net zo leuk. Het blijkt nu dat SAB Miller toch akkoord gaat met de overname tegen een bod van 44 dollar per aandeel. Zoals je hier merkt is het zeker een goed plan om 'je been stijf te houden' als je weet dat het goed zal uitdraaien. Hierdoor zal 30% van het bier over heel de wereld gebrouwen worden door AB InBev, dit is zeer spectaculair vind ik. Toch is het ook jammer dat delen van dit grote bedrijf zullen moeten afsplitsen omdat er anders geen concurrentiekracht meer zou zijn in bepaalde gebieden. Hopelijk krijgt Ab InBev geen spijt van het grote bedrag waar ze uiteindelijk SAB Miller voor overnemen.