PDA

Bekijk de volledige versie : Erdogan kop-van-jut na dubbele bomaanslag in Ankara


toni.v*ntendeloo
11th October 2015, 22:23
In de Turkse hoofdstad Ankara blijft de sfeer grimmig op de plek waar gisteren de dubbele bomaanslag plaatsvond. Duizenden mensen zijn er toegestroomd om te rouwen én om hun woede te uiten die vooral tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is gericht. Vandaag worden de eerste doden begraven en gaat de eerste dag van drie dagen van nationale rouw in.
VRT-verslaggever Fatma Taspinar is op de plek van de aanslagen. Aanvankelijk was het er relatief rustig, maar na een poosje raakten de gemoederen verhit omdat de de politie de exacte plek van de aanslagen hermetisch afgesloten hield, tot groot ongenoegen van de aanwezigen. Intussen is de plek weer opengesteld.

"Op twee plaatsen zie je duidelijk nog sporen van de bommen", zegt Taspinar die een kijkje is gaan nemen. "Op het asfalt liggen platgereden anjers en zelfs enkele lichaamsdelen. Eén ding valt me op: de bommen moesten zoveel mogelijk slachtoffers maken. Het wegdek zit vol kleine putten van metalen fragmenten. Familieleden van slachtoffers zitten in tranen op de stoep. Ze zijn niet bezig met politiek, maar met overleven."

AP
Belga
Duizenden mensen zijn in de loop van de dag op straat gekomen in Ankara om te rouwen om de slachtoffers. Tegelijk laten ze hun woede luidkeels horen. Vooral Erdogan (kleine foto) moet het daarbij ontgelden. "Een groep moeders roept dat Erdogan een dief en een moordenaar is. Iedereen jouwt hem uit", zegt Taspinar. "De meeste betogers wijzen hem aan als de schuldige, de man achter de bomaanslagen."

AP
De aanslag eiste volgens de Turkse overheid 95 doden. De pro-Koerdische partij HDP spreekt van meer dan 120 doden. Meer dan 500 mensen raakten gewond. De eerste slachtoffers worden vandaag begraven. Volgens de Turkse regering zit IS achter de aanslagen, maar voorlopig heeft niemand de aanslagen opgeëist.

"De dictator van de troon stoten"

In de loop van de ochtend heeft Selahattin Demirtas (kleine foto) de massa toegesproken. Hij is de leider van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij HDP die gisteren een vredesmanifestatie hield in Ankara tijdens dewelke de bomaanslagen plaatsvonden. "Hij sprak de massa verzoenend toe", aldus Taspinar. "Hij wil geen haat. Tegelijk waarschuwde hij Erdogan dat hij op 1 november de rekening zal gepresenteerd krijgen. Hij is naar eigen zeggen van plan "de dictator van de troon te stoten"."

AP
Op 1 november vinden in Turkije opnieuw parlementsverkiezingen plaats nadat na de verkiezingen van enkele maanden geleden geen nieuwe regering kon worden gevormd. De AKP, de partij van Erdogan, verloor toen haar absolute meerderheid en vond geen coalitiepartner.

Net vandaag heeft het Turkse leger laten weten dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op stellingen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in het zuidoosten van het land en in het noorden van Irak. Veertien leden van de PKK zouden daarbij zijn omgekomen. Gisteren had de PKK nochtans haar strijders opgeroepen alle guerrilla-activiteiten in Turkije te staken.

De Redactie 11/10/15

eigen mening:
Het is goed dat er op 1 november nieuwe parlementsverkiezingen zijn. Zodat de bevolking een goed bestuur kan kiezen. activiteiten zoals luchtaanvallen vind ik persoonlijk niet kunnen. Hierbij sterven heel veel mensen. Het land zou hieraan iets moeten doen.