PDA

Bekijk de volledige versie : Tweehonderd nieuwe dieren- en plantensoorten ontdekt in Himalaya


nele.l*yckx
6th October 2015, 12:27
In het oostelijke gedeelte van de Himalaya zijn tussen 2009 en 2014 tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Ofwel, zo'n 34 soorten per jaar.

De cijfers staan in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds. De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 plantensoorten, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier ontdekt.

Een van de opvallendste schepsels is de Myanmarese stompneusaap. Jagers beschreven een apensoort met grote lippen en heel wijde neusgaten. Deze soort werd in 2010 ontdekt, maar is volgens WNF nu al ernstig bedreigd door zijn kleine leefgebied en jacht.

Een andere opmerkelijke verschijning werd gespot in West-Bengalen in India: de dwergslangenkopvis. Dit roofdier kan lucht opnemen buiten water en zelfs tot vier dagen op land overleven.

Met het rapport wil WNF duidelijk maken dat de Himalaya onder druk staat. De oostelijke Himalaya, die onder meer Nepal, Bhutan, India en Tibet bestrijkt, is een van de rijkste natuurgebieden ter wereld.

"Dat we in de 21ste eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden, bewijst hoe uniek dit gebied is. Het moet goed beschermd worden voor het te laat is", waarschuwt Gert Polet van het WNF.

Bron: 6/10/15 via http://www.demorgen.be/wetenschap/tweehonderd-nieuwe-dieren-en-plantensoorten-ontdekt-in-himalaya-a2480110/

Eigen mening: De Himalaya is een zeer interessant gebied, men heeft er al veel ontdekt en toch blijft men nieuwe dingen ontdekken. Het gebied moet zeker beschermd worden want er is veel boskap, hierdoor verliezen veel dieren hun habitat en zijn ze gedwongen om zich aan te passen aan een nieuwe leefomgeving. Als deze dieren niet zo flexibel zijn sterven ze omdat ze minder voedsel hebben, ze leven te dicht op elkaar, de mens maakt jacht op ze in een nog kleiner gebied waardoor ze niet goed kunnen vluchten,...