PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom we ons geen illusies mogen maken: 7 manieren waarop Mars de mens kan doden


Floor.C*oonen
5th October 2015, 19:56
Ruimtevaart Dat NASA onlangs met het ongelofelijke nieuws op de proppen kwam dat er stromend water is op Mars doet niet alleen dromen van een nog spectaculairdere vondst van leven op de rode planeet, het maakt ook het idee van mensenkolonies op Mars extra interessant. Of zijn we toch te enthousiast? Volgens Time Magazine mogen we onszelf zeker niet vergalopperen. De rode planeet is hard en wreed en ontvangt ons niet bepaald met open armen. Hier zijn 7 manieren waarop de planeet ons zal proberen te doden.

Matt Damon staat in de nieuwste Hollywood-blockbuster dan wel levend en wel rond te springen op de magnifieke planeet met de verdacht zoetklinkende naam, erg zoet is Mars in werkelijkheid toch niet. De #JourneyToMars een snoepreisje? Niet echt. Bij NASA doen ze er alvast alles aan om zich op de best mogelijke manier te wapenen tegen de volgende zeven problemen.

Straling
Toekomstige Marspioniers zullen op Mars met twee soorten gevaarlijke stralingen worden geconfronteerd die de hersenen en het zenuwstelsel agressief aanvallen. Een 180 dagen durend verblijf op Mars stelt astronauten bloot aan maar liefst 15 keer de jaarlijkse stralingslimiet voor arbeiders die in een kerncentrale werken. Een verblijf van 500 dagen voegt daar nog eens dezelfde dosis aan toe. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de reis naar Mars en die terug naar huis en de stralingen die de mens tijdens die lange tochten bestoken.

Temperatuur
Op Aarde kunnen we genieten van een aangename gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur op Mars: een verlammende -63 graden. De temperaturen op Mars kunnen occasioneel wel een zomerse 30 graden bereiken, maar dat is dan enkel op de middag en op de evenaar.

Atmosfeer
Op Mars is er amper sprake van een atmosfeer en wat er wel is, zal ons niet meteen bevallen. De giftige atmosfeer van Mars bestaat immers voor 96% uit koolstofdioxide en voor de rest uit argon, stikstof en andere gassen. Daar komt nog bij dat de atmosfeer op Aarde 100 keer dikker is dan die op Mars en een pak gastvrijer is voor leven.

Zwaartekracht
De zwaartekracht op Mars valt eigenlijk best mee. Die is immers 40% van de zwaartekracht die we kennen op aarde, wat beter is dan de gewichtloosheid waar astronauten al hink-stap-sprong-gewijs mee kennis konden maken tijdens hun ruimtereizen. Maar ons lichaam is gemaakt om te functioneren bij een zwaartekracht zoals op Aarde en zonder kunnen onze botten, spieren en hartfuncties niet werken. Onze vitale systemen zullen één voor één uitvallen.


Slechte beestjes
Het is niet ondenkbaar dat we op Mars microben ontdekken die dodelijk voor ons blijken. In het Apollo-tijdperk waren ruimtemicroben alvast voldoende reden tot ongerustheid om de crews van de eerste drie maanlandingen voor 21 dagen in medisch quarantaine te laten verblijven na hun terugkeer op Aarde.

Infrastructuur
Verschillende onderzoeksplannen voor Mars gaan gepaard met het kweken van voedsel in serres, maar het is ontzettend moeilijk om de vochtigheid in die serres op Mars te controleren en de planten zouden zoveel zuurstof vrijgeven dat explosies niet ondenkbaar zijn. En wat als er een panne is in de infrastructuur? Volgens een haalbaarheidsstudie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zouden Marsbewoners 68 dagen na aankomst al beginnen te sterven.

Mentale schok
De isolatie, het maandenlang vastzitten met dezelfde mensen op een planeet ver van huis, de eenzaamheid die je ervaart als je op een plek vertoeft waar de Aarde slechts een lichtje is aan de hemel, ... Het kan erg beangstigend zijn en vormt een grote uitdaging voor de geestelijke gezondheid van een mens. Zeker als je weet dat de trip naar en van Mars alleen al acht maanden zou duren en Marspioniers er uiteindelijk 500 dagen zouden verblijven...

Mening:
Mijn mening is dat men te hard in de wolken is de laatste dagen i.v.m. het mogelijke leven op mars. Ten gevolge van het grote nieuws (*) geloven nu vele mensen erin dat er inderdaad leven is op mars. Jammer bekijkt men maar één kant van het verhaal. En als toekomstig leerkracht wetenschappen vind ik het belangrijk dat leerlingen en in het algemeen de mensen de twee kanten van het verhaal leren kennen. Ik denk dat er in geen geval leven is op mars aangezien er weinig zuurstof is. In het geval dat er wel eencellige organismen leven zullen deze nooit ontwikkelen tot zulke complexe als op aarde. Graag wat meer aandacht voor nieuwe sterren en planeten.

(*) http://www.scientias.nl/stromend-zo...ntdekt-op-mars/

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2477678/2015/10/03/Waarom-we-ons-geen-illusies-mogen-maken-7-manieren-waarop-Mars-de-mens-zal-doden.dhtml (laatst geraadpleegd op 5/10/2015)