PDA

Bekijk de volledige versie : Hulporganisaties bezorgd over kindbruidjes onder asielzoekers


nele.l*yckx
30th September 2015, 08:04
Minstens drie tienermeisjes zijn vermoedelijk als kindbruid naar ons land gekomen. Er leeft bezorgdheid dat meer gehuwde minderjarigen onopgemerkt in ons land aankomen.

Twee meisjes, eentje van zestien afkomstig uit Syrië, en een tweede meisje uit Iran, zijn via de jeugdrechter tijdelijk ondergebracht in een gespecialiseerd opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarigen. Zij bleken gehuwd met een veel oudere man. Aangezien zij als niet-begeleide minderjarigen in ons land aankomen, staan zij onder administratief toezicht van een door justitie aangestelde voogd. De voogden roken onraad en hebben de situatie aangekaart.

Ook een derde meisje, van wie enkel bekend is dat zij afkomstig is uit het Midden-Oosten, is mogelijk een kindbruid. De drie cases zijn bevestigd door een bron dicht bij de dossiers.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde twee jaar geleden dat een kwart van de in Jordaanse vluchtelingenkampen gesloten huwelijken minderjarige meisjes betrof. Families worden onder druk gezet om hun dochters uit te huwelijken of zien geen andere optie voor een veilige reis.


Gezinshereniging

Gealarmeerd door berichten uit Nederland toont de hulpverlening zich ook hier bezorgd over de komst van - al dan niet gedwongen - gehuwde minderjarigen. Uit een document van de Nederlandse dienst vreemdelingenzaken, ingekeken door een lokale tv-zender, blijkt dat 34 Syrische kindbruiden asiel hebben aangevraagd. Nog eens 22 meisjes zouden naar Nederland komen in het kader van gezinshereniging, om zich bij hun volwassen echtgenoot te vestigen.

Dat is in ons land niet mogelijk, klinkt het bij justitie. In het buitenland erkende huwelijken tussen partners jonger dan zestien, worden enkel aanvaard als er bewezen toestemming van de ouders is. Bij met name Syrische meisjes gaat het vaak om een louter 'religieus' huwelijk. Dat wordt in België niet aanvaard. Bovendien kan de overheid altijd weigeren om een verbintenis te erkennen omdat die in strijd is met 'de openbare orde'. Voor gezinshereniging moeten de partners minstens 21 zijn.

Heidi De Pauw, hoofd van Child Focus, waarschuwt dat deze meisjes door het groeiend aantal asielzoekers mogelijk door de mazen van het net glippen. "De onthaaldiensten staan onder druk, maar we moeten op onze hoede blijven om deze slachtoffers de bescherming te bieden waar zij recht op hebben. Een jong meisje dat bij 'een neef' verblijft, wekt argwaan."

De Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen hebben geen weet van kindbruidjes onder asielzoekers. Wel zegt hoofd Dirk Van den Bulck "waakzaam" te zijn. "De problematiek is gekend."

Bron: DM,30/9/15 via http://www.demorgen.be/buitenland/hulporganisaties-bezorgd-over-kindbruidjes-onder-asielzoekers-a2473244/

Eigen mening: Ik vind dat het niet kan dat kinderen al zo jong worden uitgehuwelijkt. De dienst vreemdelingenzaken zal zeker goed moeten opletten want het lijkt me zeer reeël dat er kindbruidjes tussen de asielzoekers zitten en dat ze niet opvallen. Ik hoop dat de kindbruidjes beseffen dat ze hier veilig zijn en dat ze hun eigen situatie gaan aankaarten. Ze zijn nog te jong om het huishouden terwijl ze eigenlijk naar school moeten gaan en afspreken met vriendinnen.

Sofie.DeWolf
1st October 2015, 18:00
Net zoals Nele vind ik het niet kunnen dat kindbruidjes naar Europa worden gestuurd zodat de rest van de familie achteraf mee kan verhuizen. Kinderhuwelijken zijn normaal in Syrië, maar in Europa is dat niet normaal. Mensen die naar Europa komen (ook als vluchteling) moeten beseffen dat ze niet zomaar mogen verwachten dat Europa elke gewoonte van hen zal overnemen (hoewel Europa dat wel vaak doet). Ik vind het goed dat deze huwelijken in België niet erkend zullen worden en dat de kindbruidjes opgevangen zullen worden. De kans is groot dat deze meisjes traumatische herinneringen hebben en zijn gedwongen om naar Europa te verhuizen. Het is belangrijk om hen zo goed mogelijk op te vangen en hen duidelijk te maken dat ze hier veilig zijn. Ze hebben nog een hele toekomst voor de boeg en met de deelname aan het Europees onderwijs en het plaatsen in een opvanggezin kunnen de kinderen nog een goede toekomst krijgen. Het is natuurlijk belangrijk om naar alle betrokken partijen hieromtrent goed te communiceren zodat latere conflicten vermeden kunnen worden.