PDA

Bekijk de volledige versie : Britse chirurgen genezen blindheid


Djordy H*ysmans
29th September 2015, 20:10
Britse chirurgen hebben een "grote stap" richting de genezing van de meestvoorkomende vorm van blindheid gezet. Met een baanbrekende operatie genas een 60-jarige patiënte van ouderdomsblindheid.
Het betreft de eerste operatie op een patiënte met 'natte' ouderdomsgerelateerde maculageneratie (OMG), die wordt gekenmerkt door lekkende bloedvaten. Dit gebeurt wanneer het kleine centrale deel van het netvlies, de macula, verslechtert. De chirurgen zijn van oordeel dat dezelfde procedure kan toegepast worden bij 'droge' ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie, de meest voorkomende vorm van blindheid.

OMG verslechtert het centrale zicht. Dat is wat je ziet wanneer je recht voor je focust. Bij OMG wordt dat zicht in toenemende mate wazig, wat lezen bemoeilijkt, kleuren doet vervagen en herkenning van gezichten verhindert.

Na de chirurgische ingreep op de patiënte, die officieel blind was, hopen chirurgen op een doorbraak. De vrouw is één van tien patiënten die aan het experiment deelnemen.

Voor de ingreep namen chirurgen een stamcel uit een embryo en lieten ze cellen groeien in het labo. Die cellen werden dan getransplanteerd in het oog van de patiënt. De cellen kwamen uit ongebruikte embryo's, afkomstig van IVF-behandelingen.

"We zijn zo optimistisch omdat we erin geslaagd zijn een perfecte kopie van het oog te maken", stelt professor Lyndon Da Cruz. Hij heeft er goede hoop op dat het gezichtsvermogen van de geopereerde patiënte volledig terugkeert. Binnen vijf jaar kan de ingreep een routineklus worden.

Eigen mening: Een zeer grote stap voor de medische wereld. Misschien kunnen ze over een paar jaar ook mensen helpen die blind geboren zijn of blind worden door ongevallen of andere tegenslagen.

Bron: HLN 29 september 2015