PDA

Bekijk de volledige versie : miljoen doden door geneesbare kankers


Floor.C*oonen
28th September 2015, 20:39
Jaarlijks sterven wereldwijd miljoenen mensen aan geneesbare kankers, omdat de patiënten geen toegang hebben tot essentiële chirurgie of radiotherapie. Dat blijkt uit gegevens die het vakblad The Lancet Oncology gepubliceerd heeft.
Jaarlijks worden miljaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor kanker: op dit ogenblik bestaan er meer dan 100 medicijnen en meer dan 300 chirurgische procedures. Maar niet overal ter wereld hebben mensen toegang tot een behandeling. Vooral in landen met een gemiddeld tot laag inkomen als India, Brazilië en in Oost-Europa overlijden gemiddeld meer mensen aan kanker dan in de ontwikkelde landen.

Harde cijfers
Jaarlijks telt men wereldwijd ongeveer 15 miljoen nieuwe gevallen van kanker, en dat cijfer kan stijgen tot 22 miljoen tegen 2030. Daarvan heeft 80 procent nood aan een operatie, 60 procent heeft radiotherapie nodig.

Volgens de studie zullen er in 2015 naar verwachting zo'n 15 miljoen nieuwe gevallen van kanker zijn, en dat cijfer kan stijgen tot 22 miljoen in 2030. 80 procent van de kankerpatiënten heeft nood aan een operatie, maar minder een kwart van hen zal kunnen rekenen op een veilige, betaalbare procedure. Minder dan 5 procent van de kankerpatiënten in lage-inkomenslanden zal de juiste verzorging krijgen. Daarbij komt nog dat slechts 40 à 60 procent van de 12 miljoen kankerpatiënten die radiotherapie zouden kunnen gebruiken, ook echt zo'n therapie ondergaan.

Dit jaar zullen er 8,8 miljoen overlijdens zijn naar aanleiding van de ziekte. 65 procent van de mensen die niet zullen overleven, wonen in de ontwikkelingslanden.

Met die cijfers "kan de internationale gemeenschap het probleem niet langer naast zich leggen", meent professor C.S. Pramesh, die bij het onderzoek betrokken was. Hij beklemtoont dat de situatie vooral moeilijk zal worden in de armste landen.

Onbetaalbare behandelingen
De specialisten maken zich er ook zorgen over dat een derde van de patiënten in de armere landen zich met zulke hoge facturen geconfronteerd ziet dat ze nog meer in de armoede belanden. Een kwart stopt de behandeling omdat ze deze niet langer kunnen betalen.

Gebrek aan universele gezondheidszorg
Het rapport doet verschillende suggesties om kankerbehandelingen toegankelijker te maken. Ze willen een meer uitgebreide chirurgische training van artsen en een grotere investering in zorg op plaatsen waar de middelen en goede zorg ontbreken. De artsen willen ook dat patiënten beter geïnformeerd worden over het belang van operaties en chemo om de ziekte te bestrijden.

De onderzoekers pleiten voor een universele gezondheidszorg: gelijkwaardigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle kankerchirurgie voor patiënten, ongeacht of ze deze kunnen veroorloven, zijn daarbij essentieel.

mening:
Weeral nieuw over kanker. Kankers zijn één van de hoofdthema's waarrond de medische wereld in 2015 werkt. Hierdoor ontdekt men meer en meer nieuwe gezwellen maar daarbovenop ontwikkelt men zich ook in het genezen van ontelbare gevallen. Ik vind het erg interessant hoe men tegenwoordig zulke ziektes kan of probeert te genezen. Ik kijk op naar de mensen die hiermee bezig zijn en hiermee goede doelen kunnen bereiken.

Het pijnlijke aan dit artikel zijn de cijfers die ze vertellen. "Jaarlijks telt men wereldwijd ongeveer 15 miljoen nieuwe gevallen van kanker, en dat cijfer kan stijgen tot 22 miljoen tegen 2030". Deze stijging is te danken aan de vergrijzing. Weeral een probleem dat de vergrijzing met zich meebrengt.

Men zou zulke problemen kunnen oplossen door meer solidariteit. De geschoolden die de landen met een laag inkomen helpen. Spijtig genoeg gebeurt dit enkel in mijn dromen.

bron:
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2470715/2015/09/28/Miljoenen-doden-door-geneesbare-kankers.dhtml

Sofie.DeWolf
1st October 2015, 16:59
De mening van Floor kan ik begrijpen. Het is erg om te weten dat er mensen elders in de wereld sterven omdat ze hun behandeling niet kunnen betalen. Toch is het financieel onmogelijk om deze mensen gratis of bijna gratis te behandelen. De behandeling zelf kost bij wijze van spreken stukken van mensen, ook voor de zorginstanties. Er mag niet gedacht worden dat een kankerbehandeling pure winst is voor zorgverleners. Er wordt veel moeite gedaan voor het onderzoek naar, de preventie en het behandelen van kanker. Ik denk dat we zo goed als aan het plafond zitten van wat we allemaal kunnen doen om het kankerfonds te helpen. Een goed hart hebben is één, maar het kunnen realiseren van idealen is toch nog altijd iets anders. Het belangrijkste is het positieve in dingen te zien en jezelf niet vast te pinnen op de negatieve dingen. Ik vind het ook heel erg dat er mensen moeten sterven aan kanker omdat ze de behandeling financieel niet aankunnen, maar langs de andere kant ben ik wel blij dat er mensen zijn die WEL behandeld kunnen worden en die WEL genezen van kanker.

Eline.A*riaensen
1st October 2015, 21:23
Ik ga deels akkoord met de meningen hieronder. Toch heb ik zo mijn bedenkingen. De behandelingen van kanker zijn niet gewoon duur, maar enorm duur. Het is verschrikkelijk om te weten dat men zóveel geld moet betalen om iemands leven te redden. Het is een verschrikkelijke ziekte en het is zéér erg dat er nog steeds miljoenen mensen sterven aan deze ziekte. Inderdaad zijn het vaak mensen die de behandeling gewoon weg niet kunnen betalen, maar ook vaak dat de behandeling nog niet op helemaal op punt is. Hiervoor is er meer research nodig, denk ik dan. Het is vaak niet simpel voor dokters om de juiste diagnose te stellen omdat er steeds meer en meer kankers ontdekt worden. En voor deze nieuwe kankers zullen er dus misschien ook nieuwe behandelingen opgestart moeten worden. Alles in de gezondheidszorg kost enorm veel geld, vind ik. Ik vind dit eigenlijk schandalig. Ik vind het jammer dat mensen met een lager inkomen niet een poging kunnen wagen om hun eigen leven of het leven van iemand dierbaar te redden. En men kan hiervoor initiatief nemen zoals het organiseren van een benefiet, etc. maar het is en blijft veel geld. Ik hoop dat er in de toekomst op een of andere manier besparingen kunnen komen op de behandelingen en dat de behandelingen beter en beter worden onderzocht, zodat iedereen kans heeft op genezen en het ondergaan van de behandelingen. Dus ook mensen met een lager inkomen. Tragisch is dit, het doet pijn om zo vaak dingen te lezen over kankerpatiënten die sterven omdat een behandeling te duur is...