PDA

Bekijk de volledige versie : Archeologen hopen Nefertiti op te graven


e*ize.vandenbrande
28th September 2015, 17:53
In de beroemde Vallei der Koningen in Egypte is een team van archeologen begonnen met de speurtocht naar het nog steeds niet ontdekte graf van de legendarische koningin Nefertiti.

De Britse Egyptoloog Nicholas Reeves stak maandag met een groep wetenschappers nabij de stad Luxor figuurlijk de eerste spade in de grond. Reeves wil zijn theorie, dat de grafkamer van farao Toetanchamon verscheidene verborgen ruimtes bevat, aan de praktijk toetsen. Maandag en dinsdag worden in die grafkamer metingen met ultramoderne methodes gedaan, zodat/opdat de wereldberoemde rustplaats van de farao met het gouden masker niet wordt beschadigd.

Nefertiti, Oud-Egyptisch voor ‘De mooie is gekomen’, heerste van 1352 tot 1338 voor Christus met haar man, Achnaton over het Egyptische rijk. Over de dame is weinig bekend, tenzij dan dat zij als een Oud-Egyptische variant van Marilyn Monroe om haar schoonheid werd bezongen. Die schoonheid blijkt uit haar buste, die in het Neues Museum in Berlijn wordt bewaard.

Haar graf is nooit gevonden. Waarschijnlijk werd ze in Amarna begraven, maar de kans bestaat dat haar mummie later naar de Vallei der Koningen werd overgebracht.

Bron: www.standaard.be

Eigen mening

Als studente geschiedenis is dit een gebeurtenis die ik zeker zal volgen. De vallei der koningen is de plaats waar het wereldberoemde graf van Toetanchamon is gevonden. Het zou bijna niet te geloven zijn dat Nefertiti, waar men al zo lang naar op zoek is, hier vlakbij zou gevonden worden. Wat ik zeer belangrijk vind, is dat ze er dankzij de nieuwe technologie voor kunnen/zullen zorgen dat het graf van Toetanchamon niet beschadigd zal raken. Hopelijk wordt de zoektocht succesvol afgerond, zodat we meer kunnen te weten komen over Nefertiti. Voorlopig blijft zij een vrij mysterieus figuur, maar wie weet komt daar wel (zeer) binnenkort verandering in!