PDA

Bekijk de volledige versie : Hubble-telescoop fotografeert resten van ontploffende ster die 20 keer groter is dan


nele.l*yckx
27th September 2015, 17:23
Hubble-telescoop fotografeert resten van ontploffende ster die 20 keer groter is dan de zon

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft beelden vrijgegeven van een enorme ontploffende ster. Het gaat om een supernova die liefst 20 keer groter was dan de zon en die 8.000 jaar ontplofte.


NASA heeft een video vrijgegeven van de zogenoemde Nebula-sluier, restanten van een enorme ster die 8.000 jaar geleden ontplofte. De beelden werden gemaakt door de Hubble-telescoop.

De kleurrijke stofwolk ligt aan de rand van een kolossale gasbel die de stervende ster de ruimte inblies voor ze ontplofte, zo'n 2.100 lichtjaren van de aarde verwijderd. Het rood in de beelden komt van de gloed van waterstof, het groen van zwavel en het blauw van zuurstof.

De supernova moet zo'n 8.000 jaar zichtbaar zijn geweest vanop de aarde in de vorm van een nieuwe, felle ster in het noorden.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2469452/2015/09/27/Hubble-telescoop-fotografeert-resten-van-ontploffende-ster-die-20-keer-groter-is-dan-de-zon.dhtml

Eigen mening: Dit toont aan dat we nog niet alles weten wat er in de ruimte gebeurt. Ik vind het geweldig dat een telescoop dit fenomeen kan vastleggen. De kleuren die bij deze ontploffing vrijkomen lijken op een magisch lichtspel.