PDA

Bekijk de volledige versie : Meisjes ongewenst!


Barst
9th January 2006, 01:39
Meisjes in India massaal geaborteerd


In India zijn in de afgelopen twee decennia mogelijk tien miljoen ongeboren meisjes zonder medische redenen geaborteerd. Vooral in gezinnen met hoger opgeleide ouders is het tekort aan meisjes opvallend.


Canadese en Indiase onderzoekers zeggen in het medische vakblad The Lancet geen andere verklaring te kunnen vinden voor de scheve meisjes-jongensverhouding. In 1994 is in India geslachtsbepaling voor de geboorte verboden als die louter dient ter voorkoming van de geboorte van meisjes. Maar er is volop bewijs dat dat toch gebeurt. Meisjes worden er, net als in China, als een last beschouwd. Een jongen draagt de familienaam verder, verdient en zorgt, een meisje zal op termijn tot een andere familie behoren.

De onderzoekers baseren zich op een steekproef onder 1,1 miljoen huishoudens en analyseerden 133738 geboortes in 1997. Op grond daarvan becijferden ze dat in dat jaar in heel India tussen de 13,6 en 13,8 miljoen meisjes geboren zouden moeten zijn. Het waren er 13,1 miljoen. Uitgaande van een bescheiden schatting –een half miljoen meisjes te weinig–, concluderen de onderzoekers dat in de afgelopen twintig jaar de zwangerschap van ongeveer 10 miljoen meisjes is onderbroken. De technieken om vroegtijdig het geslacht te bepalen, door een vlokkentest, echoscopie of vruchtwaterpunctie, zijn voor veel vrouwen sinds die tijd toegankelijk.

Er zijn wat biologische verklaringen gesuggereerd voor de scheve geslachtsverhouding: mogelijk spelen hormonale factoren mee en een gebrekkige voedselinname door zwangere vrouwen. Meer dan een marginale invloed kunnen die niet hebben. Bovendien valt op dat het aantal meisjes de laatste decennia opvallend daalde, en dan vooral in stedelijke gebieden. Daar worden nu zo'n 900 meisjes op 1000 jongens geboren. In China is het nog dramatischer: 847-877 meisjes op 1000 jongens, een getal uit 2002.

Dat de doktoren er ook in India de hand in hebben blijkt uit het feit dat er opvallend weinig meisjes ter wereld komen in gezinnen die al een dochter hebben. In gezinnen met reeds twee dochters is de verhouding nog schokkender, vooral als de ouders hoog opgeleid zijn. De onderzoekers vrezen dat het verstoorde evenwicht tot vergelijkbare, situaties kan leiden als in China, waar naar schatting 40 miljoen mannen geen vrouw zullen vinden.

Zij denken niet dat het doden van meisjes kort na de geboorte een grote rol speelt. Infanticide wordt doorgaans verdoezeld door de opgave van een doodgeboren kind, maar dat aantal is bescheiden en bovendien betreft het vaker jongens.

Abortus is de enige plausibele verklaring, schrijven de artsen in The Lancet. Bij een enquête onder Indiase vrouwen gaf 13 procent toe tijdens de laatste zwangerschap aan een test te hebben meegedaan. Een commentator van het tijdschrift wordt er triest van. Hier worden de seksuele, reproductieve en menselijke rechten van vrouwen onvoorstelbaar geschonden. Zo ernstig, ,,dat de wereld nu 100 miljoen meisjes mist: ze zijn dood''.


Trouw, 09-01-2006

kristofdebruyn
10th January 2006, 22:15
Dit is een zeer delicate zaak waarin we ze volgens mij de situatie moeten oplossen door de oorzaak te gaan zoeken. Namelijk dat de meisje een last zijn doordat ze later toch bij een ander gezin gaan behoren. Men moet mischien die wet nog eens een keertje bekijken en de vrouwen wat meer rechten geven. Bijvoorbeeld dat zij ook de familienaam mogen dragen enzo. Dit zou volgens mij het probleem toch al voor een groot stuk verbeteren. Een andere oplossing is mischien, het klinkt stom, gewoon afwachten. Het is zo dat er heel veel jongens zijn en maar een klein aantal meisjes dat dit weer het anderste uiterste is en dat meisjes dan toch ineens belangrijk worden. Dit is natuurlijk een zeer gevaarlijke oplossing want langs de andere kant, wie gaat er beginnen met meisjes te kopen. Ik denk dat men hier nog heel lang zal over moeten debateren en hopelijk vindt men de juiste oplossing.