PDA

Bekijk de volledige versie : Koning Boudewijnstichting schenkt 5 miljoen euro aan vluchtelingen én burgers


Jorn.S*oops
23rd September 2015, 19:45
Koning Boudewijnstichting schenkt 5 miljoen euro aan vluchtelingen én burgers

De Belgische Koning Boudewijnstichting wil tegemoetkomen aan de noden van vluchtelingen én burgers. Daarom zal de stichting in totaal bijna 5 miljoen euro investeren in de opvang, maar ook in het sensibiliseren van burgers en het omkaderen van burgerinitiatieven.

De raad van bestuur van de Stichting heeft op woensdag 23 september beslist om hiervoor onmiddellijk 900.000 euro vrij te maken en nog eens 4 miljoen euro te voorzien in 2016 en 2017 voor programma voor opvang en integratie van vluchtelingen in België.

‘Bijna 4 op 5 gemeenten nemen op dit ogenblik kandidaat-vluchtelingen op’, zegt Luc Tayart de Borms, gedelegeerd bestuurder van de Stichting. ‘Als we slagen in het onthaal en de integratie van deze mensen en hun familie, dan zetten we in op de toekomst. Zonder naďef te zijn en zonder taboe: de uitdaging is enorm.’

Na contacten met het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), met Fedasil en de belangrijkste ngo’s op het terrein, heeft de Stichting ‘drie actieterrein geďdentificeerd waarop momenteel nog meer kan gebeuren’. De 900.000 euro die onmiddellijk wordt vrijgemaakt, wordt verdeeld onder die drie terreinen.

Zo zal er 300.000 euro geďnvesteerd worden in de informatie voor en het sensibiliseren van mensen die rondom de opvangcentra van het Rode Kruis wonen. Het Rode Kruis en Fedasil organiseren al acties, ‘maar de opening voor het einde van het jaar van 15 nieuwe centra vereist bijkomende middelen voor de betrokken organisaties’, aldus het persbericht.

In tweede instantie gaat er 250.000 euro naar Caritas België, Rode Kruis, Ciré en Vluchtelingenwerk Vlaanderen, organisaties die burgerinitiatieven ondersteunen. Daarnaast wordt nog eens 100.000 euro verdeeld over een elftal peterschapsprojecten. Die verdeling gebeurt via een oproep die de Stichting zelf lanceert.

Tot slot zal de Koning Boudewijnstichting in totaal 250.000 euro verdelen onder Setis Bruxelles, Setis Wallonie en Agentschap Integratie Inburgering-EVA 3 agentschappen om voor één jaar vertalers en tolken aan te werven.

Bron: De Standaard, 23/09/15, http://www.standaard.be/cnt/dmf20150923_01882957

Eigen mening: Ik vind het een zeer goed initiatief dat de Stichting zich zowel op de vluchtelingen als de burger focust. Het is nodig dat vluchtelingen geholpen worden. Dat is logisch, menselijk. Alleen geld besteden aan vluchtelingen heeft niet steeds het gewenste resultaat in de context van dit verhaal. Het is ook van groot belang de bevolking, omwonenden te sensibiliseren. Het is duidelijk dat er in de media vaak negatieve commentaar geuit wordt op de vluchtelingencrisis. Een goede integratie en investering in de toekomst, zoals Luc Tayart de Borms zegt, moet samengaan met een bevolking die hier mee om kan gaan en hier bewust is van gemaakt. In het artikel wordt ook vermeld dat er plannen zijn voor 15 nieuwe centra. Ook dit is zeer goed nieuws, maar hopelijk zendt dit geen verkeerde signalen uit. Ergens moeten we een een grens trekken. Vluchtelingen zouden in principe terug naar het land van herkomst kunnen én willen eens de conflicten opgelost zijn, maar ik denk dat we daar nog verre van staan. Zolang dat niet gebeurd vind ik dat we solidair moeten zijn met onze medemensen. We zouden per slot van rekening graag met open arme ontvangen worden, moesten er hier zware conflicten ontstaan.