PDA

Bekijk de volledige versie : Cameron en Hollande hollen achter de feiten aan


Barst
9th September 2015, 02:30
Cameron en Hollande hollen achter de feiten aan


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Europese partners opgeroepen om meer inspanningen te doen om vluchtelingen op te vangen. Haar Franse en Britse collega spraken grote woorden, maar hun beloftes vallen magertjes uit.


‘Wij stellen voor dat Groot-Brittannië de komende vijf jaar 20.000 vluchtelingen weghaalt uit de kampen rond Syrië en hen in ons land hervestigt. Op die manier tonen we de wereld dat wij een land zijn met bijzonder veel medeleven.’

De Britse premier, David Cameron, deed gisteren in het Lagerhuis waar hij erg goed in is: de zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn. 20.000 Syrische vluchtelingen opnemen over een periode van vijf jaar is peanuts in vergelijking met de 800.000 vluchtelingen die Duitsland dit jaar ontvangt.

Cameron kreeg vorige week, nadat de foto van het verdronken Koerdische jongetje was verspreid, de wind van voren omdat hij de grenzen van Engeland vooral op slot wil houden. Het imago moest dus dringend worden bijgespijkerd.

Ook de Franse president, François Hollande, had iets recht te zetten onder druk van een kenterende publieke opinie. Op een persconferentie op het Elysée kondigde hij ‘belangrijk nieuws’ aan: Frankrijk gaat 24.000 vluchtelingen extra opvangen. Maar ook dat getal valt wat mager uit bij de Duitse inspanning.


Vergeetachtige Hollande

‘De situatie in Duitsland is niet te vergelijken met die in Frankrijk’, verdedigde Hollande zich. ‘Bij ons is de asielstroom stabiel. We verwachten dit jaar 60.000 asielzoekers.’

Hij vergat er wel bij te zeggen dat Parijs sinds dit voorjaar extra agenten inzet aan de Italiaanse grens. Die werken binnen een zogeheten bufferzone, waar ze migranten die Frankrijk langs die weg binnenkomen onmiddellijk mogen terugsturen. Hollande vergat ook dat Frankrijk al jaren de ogen sluit voor de duizenden mensen die in Calais in krotjes en tenten wonen. Die struisvogelpolitiek leidde ertoe dat het merendeel van die migranten naar Groot-Brittannië doorreisde en het probleem dus niet op het Franse bord bleef liggen.

De Franse president verwees wel naar het voorstel van hemzelf en Angela Merkel om vluchtelingen over Europa te spreiden. Dat hij daarmee een bocht van 180 graden maakte – Hollande verzette zich lang tegen quota per land – verzweeg hij.


IS bombarderen

Na zijn aankondigingen over de vluchtelingen kwamHollande met ‘nieuws’ over Islamitische Staat (IS). ‘Want de oorzaken van de vluchtelingenstromen liggen bij het terrorisme.’ Hij maakte bekend dat vanaf vandaag ook boven Syrië verkenningsvluchten worden uitgevoerd. En als dat belastende informatie oplevert over trainingscentra of bestuurscentra van de terroristische organisatie, kunnen luchtaanvallen volgen.

Ook Cameron had gisteren nieuws over de strijd tegen IS in Syrië. Hoewel Groot-Brittannië er niet mag bombarderen – daarvoor kreeg de Britse premier twee jaar geleden geen toestemming van het Lagerhuis – voerde de Royal Air Force er eind augustus toch een aanval met een drone uit. Daarbij werden twee Britse staatsburgers en mogelijk ook een Belgische jihadi gedood. Zij hadden zich aangesloten bij IS en beraamden een aanslag op het Verenigd Koninkrijk. Volgens Cameron was de aanval een vorm van ‘zelfverdediging’ en daarom juridisch te verantwoorden. De hoogste militairen en juristen van het land waren vooraf trouwens om advies gevraagd.

In Groot-Brittannië neemt de druk op Cameron toe om ook in Syrië bombardementen op IS uit te voeren. Maar zover wil de Britse premier voorlopig niet gaan. Vrijdag nog zei hij dat hij dat alleen zal doen als hij daarvoor de steun krijgt van een ruime meerderheid in het Lagerhuis. En dat zit er voorlopig niet in, zeker niet als Jeremy Corbyn komend weekend wordt verkozen als nieuwe leider van Labour. Die is gekant tegen zulke bombardementen.


Anesthesist

Hollande herhaalde dan weer dat de Syrische leider Bashar al-Assad moet wijken, maar er volgden geen nieuwe inzichten over de manier waarop dat kan of moet gebeuren. ‘Het sturen van grondtroepen is onrealistisch en inconsequent’, aldus de president.

De drukbezochte persconferentie was dus vooral een inspiratieloze stemoefening. Eind vorige maand zette het weekblad L‘Express nog een foto van Hollande op de cover met als titel: ‘De anesthesist’. Het commentaar van het blad: ‘Al drie jaar wachten de Fransen op actie. Maar hij doet niets. Hij wiegt de Fransen in slaap. Frankrijk raakt achterop.’ Dat leidde tot boosheid – bij de anesthesisten, wel te verstaan. ‘Die vergelijking is een belediging voor onze beroepsgroep.’


DS, 08-09-2015 (Frank Renout & Dominique Minten)