PDA

Bekijk de volledige versie : De wereld in 2050


Barst
6th August 2015, 03:18
De wereld in 2050


Op dit moment lopen zo’n 7,3 miljard mensen rond op aarde. In 2050 zullen dat er al 9,7 miljard zijn, aldus de Verenigde Naties. En tegen 2100 overschrijden we zelfs de 11 miljard.


Die enorme stijging is voornamelijk te wijten aan Afrika. Het bevolkingsaantal zou er stijgen van 1,2 miljard nu tot bijna 2,5 miljard in 2050. Nigeria zou dan zelfs groter worden dan de Verenigde Staten en alleen China en India nog moeten laten voorgaan. ‘Afrika is al een tijdje in opmars’, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). ‘En niet alleen op het vlak van bevolkingsaantal. Afrika is al lang niet meer het continent waar iedereen vergaat van de honger. Ook de economie zit in de lift, iets waarmee men de komende jaren absoluut rekening zal moeten houden.’ Er is maar één continent dat volgens de prognose binnen 35 jaar minder inwoners zal tellen dan nu. En dat is Europa. De reden? In vergelijking met de rest van de wereld zijn de Europeanen ‘oud’. De me*diaanleeftijd (de ene helft van de bevolking is ouder dan die leeftijd, de andere jonger) ligt wereldwijd op 30 jaar. Tegen 2050 zal dat 36 jaar zijn. Maar bij de Europeanen is die me*diaanleeftijd nu al 42, een kwart van de bevolking is zelfs 60 jaar of ouder. Tegen 2050 zullen we hier dan ook onvermijdelijk meer sterfgevallen dan geboortes noteren. ‘Alleen migratie zal kunnen vermijden dat Europa verder krimpt’, waarschuwt de VN.


Koek herverdelen

Onder meer door de boom van Afrika zal het voor Europa moeilijker worden om zijn machtspositie in de wereld te behouden. ‘Al is het niet omdat je minder inwoners hebt dat je ook aan macht zal verliezen’, aldus Vos. ‘Voorlopig staat Europa nog sterk op het vlak van handelsbetrekkingen, omdat de meeste inwoners relatief welvarend en dus koopkrachtig zijn. Dat zal nog niet meteen veranderen. Maar geleidelijk aan gaan ook andere plekken meer consumenten hebben en zal die machtspositie mee verschuiven. Europa is nu eigenlijk al oververtegenwoordigd in instanties als de G8 en de VN-Veiligheidsraad. Ook die koek zal herverdeeld moeten worden.’ Hebben we binnenkort dan helemaal niets meer te zeggen? Ko Colijn, expert internationale politiek: ‘De allergrootste uitdaging voor Europa bestaat erin om met één stem te blijven spreken in een wereld met almaar meer belangrijke machtscentra. We worden sowieso kleiner. Als we ook nog eens onderling verdeeld raken, zullen we nog meer slagkracht verliezen.’


India grootst

Een laatste opvallende conclusie uit het VN-rapport: over zeven jaar zal China niet langer het land met het meeste inwoners zijn. Die positie wordt overgenomen door die andere opkomende economie, India.
In 2050 zal India de VS voorbijgestoken hebben als op één na grootste economie. China zal een gigantische voorsprong uitgebouwd hebben en landen als Japan, Indonesië en Nigeria zullen het Verenigd Koninkrijk uit de top tien geduwd hebben.


DSAvond, 05-08-2015