PDA

Bekijk de volledige versie : Auto’s hacken is niet langer sciencefiction


Barst
28th July 2015, 13:25
Auto’s hacken is niet langer sciencefiction


Auto’s lijken wel pc’s op wielen en kunnen dus ook worden gehackt. Fiat Chrysler roept massaal auto’s terug, nadat hackers de controle over een voertuig hadden overgenomen.


De ruitenwissers schakelen zichzelf aan. De radio verandert van zender, het volume wordt tot het maximum opgepompt. Op de knoppen drukken helpt niets. Op het scherm van het dashboard verschijnt de beeltenis van twee hackers, waarna de remmen stoppen met reageren. En dat allemaal in een rijdende wagen.

Het klinkt als een scène uit een *sciencefictionfilm, maar een journalist van het Amerikaanse magazine Wired maakte het aan den lijve mee. Hij reed bij wijze van experiment in een Jeep Cherokee die tijdens de rit werd gehackt door twee computerkunstenaars, vanop 15 kilometer afstand. Uiteindelijk belandde de stuurloze Jeep zelfs in een gracht.

De computerwizards Charlie Miller en Chris Valasek slaagden erin in te breken in ‘Uconnect’, het *entertainmentsysteem in wagens van Fiat Chrysler dat via een mobiele dataverbinding is verbonden met het internet. Via een beveiligingslek slaagden ze erin door te dringen tot het interne computernetwerk van de wagen en zo allerlei functies van het voertuig vanop afstand te manipuleren.

Het duo werkte meer dan een jaar aan de complexe hack, waarmee ze willen waarschuwen voor de cybergevaren in ‘connected cars’. Secu*rity-experts waarschuwen al langer voor de risico’s van hacking bij die nieuwe generatie auto’s.

In de VS zet Fiat Chrysler nu een *terugroepactie van 1,4 miljoen auto’s op poten. In de praktijk zullen de meeste auto-eigenaars een USB-stick krijgen toegezonden die ze in het dashboard moeten pluggen. Die updatet dan de software van de wagen en dicht het lek.

De Amerikaanse veiligheidsinstantie NHTSA legde het bedrijf ironisch genoeg het voorbije weekend nog een boete op van 105 miljoen dollar omdat het sinds 2008 te lang zou hebben getalmd met het terugroepen van ruim een half miljoen wagens. Die vertoonden gebreken met de ophanging, waardoor de bestuurder de controle over het voertuig zou kunnen verliezen.


DS, 28-07-2015