PDA

Bekijk de volledige versie : Erdogan stopt vredesproces met Koerden


Barst
28th July 2015, 13:22
Erdogan: 'Niet mogelijk om vredesproces met Koerden voort te zetten'


De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het vredesproces met de Koerden als beëindigd verklaard. ‘Het is niet mogelijk om een vredesproces voort te zetten met degenen die de eenheid en de integriteit van Turkije ondermijnen’, zei hij dinsdag volgens het staatspersagentschap Anadolu.


Enkele dagen nadat de Turkse luchtmacht kampen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in Noord Irak bombardeerde, zet de Turkse president Erdogan ook officieel een punt achter het vredesproces met de Koerden. ‘Het is onmogelijk voor ons om het vredesproces verder te zetten met degenen die onze nationale eenheid bedreigen’, zei Erdogan op een persconferentie in Ankara, net voor hij naar China vertrok.

Eerder hadden ook leiders van de PKK verklaard dat door de luchtaanvallen het vredesproces nutteloos was, maar ze wilden nog niet formeel de stekker eruit trekken.


Vredesproces

Dat vredesproces werd in 2012 opgestart om een einde te maken aan de aanvallen van de PKK, voornamelijk in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Bij gevechten tussen de PKK en het Turkse leger zijn sinds 1984 al 40.000 mensen om het leven gekomen. Sinds maart 2013 bleef een voorzichtig staakt-het-vuren stand houden, tot nu.


Zelfmoordaanslag

Na de zelfmoordaanslag tijdens een pro-Koerdische jongerenbijeenkomst met 32 doden in Suruc dichtbij de Syrische grens, die volgens Turkije door de Islamitische Staat (IS) is gepleegd, doodde de PKK twee politieagenten als vergelding. De organisatie betichtte de wetsdienaars van collaboratie met de IS.

Na luchtaanvallen van Turkije op de IS in Syrië, maar ook op PKK-bases in het Noord-Iraakse Qandilgebergte, verklaarde de PKK dat de sinds 2013 lopende wapenstilstand geen zin meer had. Er volgden nog meer aanslagen op de veiligheidstroepen, waarbij twee soldaten en een lid van de gendarmerie omkwamen.


Geen verbod

Erdogan zei voorts dat er geen verbod komt op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP (Democratische Partij van de Volkeren), maar dat er stappen kunnen komen tegen partijleden die banden hebben met extremisten. De HDP had bij de parlementsverkiezingen van 7 juni voor het eerst de kiesdrempel van 10 procent overschreden. Een nieuwe regering werd nog niet gevormd. Het vredesproces met de Koerden was door Erdogan zelf op gang gefloten.

Er heerst internationaal een groeiende bezorgdheid over de marginalisering en polarisering van de Koerdische minderheid, die minstens 15 procent van de Turkse bevolking uitmaakt.


Blog DS, 28-07-2015