PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten ontwikkelen robotarm voor gebarentaal


Laurence.D"eckers
2nd July 2015, 17:32
Drie studenten van de universiteit van Antwerpen hebben een robotarm ontworpen die gehoorgestoorden kan helpen bij het communiceren. Voorlopig kan ASLAN, de robot, enkel cijfers en letters uitbeelden. Later wordt aan een robot gewerkt die hele woorden moet kunnen uitbeelden. ‘Onze robot wil de menselijke gebarentolk zeker niet overbodig maken’, benadrukken de studenten.

Elektromechanicastudent Stijn Huys wilde technologie ontwikkelen waarmee hij mensen kon helpen. Hij hoorde dat cursussen Vlaamse gebarentaal altijd snel volzet zijn, waarop hij met medestudenten Guy Fierens en Jasper Slaets aan een robotarm begon te bouwen. Ze werden op weg gezet door Bram Vanderborght (VUB), een specialist in menselijke robotica.

De robot is een mechanische arm vanaf de elleboog, met een plooiende handpalm en vinger(kootje)s. Die kan, aangestuurd door een pc, nauwkeurig alle cijfers en letters van de Vlaamse gebarentaal spellen. Het ontwerp ‘kan een aanvulling zijn’ op de menselijke gebarentolk en ’een extra service betekenen’, benadrukt het trio. ‘In sommige situaties is het immers verre van vanzelfsprekend dat er een gebarentolk aanwezig is.’

Men probeert de robot ook betaalbaar te maken, bijvoorbeeld voor gebruik in ontwikkelingslanden. Dat kan omdat de arm uitprintbaar is in 3D.

Vervolg
Volgend jaar buigen Antwerpse en internationale studenten zich over een vervolgproject. ’Een tweede arm en een gelaat - gelaatsuitdrukkingen zijn immers belangrijk in gebarentaal - zouden het project nog sterker kunnen maken. Op termijn willen we streven naar een robot met spraaktechnologie. Die zou prima gebruikt kunnen worden in een klas met een dove leerling’, aldus Stijn Huys.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150702_01759539
Eigen mening: een zeer mooi project vind ik zelf. Zoals ze zelf zeggen kan het nog specifieker gemaakt worden wanneer het hele zinnen kan maken of wanneer er een gezicht meepraat. Als dit binnen enkele jaren op punt staat kan het misschien wel in een klas gebruikt worden, voor kinderen die doof zijn.
Het grootste voordeel is dat het door een 3D printer gemaakt kan worden, zo kan het goedkoper gemaakt worden voor ontwikkelingslanden.

Sofie.DeWolf
4th July 2015, 15:58
Net zoals Laurence vind ik dit een zeer mooie technologische ontwikkeling. Dit kan het perfecte hulpmiddel zijn voor slechthorenden. Het gaat hierbij om een extra hulpmiddel, waardoor er geen banen zullen sneuvelen. Het doel ervan is om het leven van slechthorenden aangenamer en makkelijker te maken. Dit zal ertoe leiden dat deze mensen zich meer zelfzeker voelen.
Zoals het artikel al aangaf, is het ontwerp nog niet volledig en ideaal. Een tweede arm en een gezicht staat nog op het programma. Ik heb er het volle vertrouwen in dat dit moet lukken. De eerste arm is gelukt, dit is al een grote stap in de goede richting.
Het feit dat het betaalbaar zal blijven, vind ik ook een goede zaak. Op deze manier zal niemand uit de boot vallen en zal iedereen hiermee geholpen kunnen worden.