PDA

Bekijk de volledige versie : Pensioenmaatregelen treffen vooral vrouwen


Sofie.DeWolf
30th June 2015, 15:04
SP.A en PS: ‘Pensioenmaatregelen treffen vooral vrouwen’

De socialisten halen opnieuw uit naar de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd en de ‘selectieve’ hervormingen van de federale regering. Die zijn volgens SP.A en PS onevenwichtig, asociaal en vrouwonvriendelijk. ‘Ook wij willen de mensen aanmoedigen om langer te werken, maar ze niet dwingen.’
Na een nachtelijke marathonzitting spraken meerderheid en oppositie vorige week een kalender af voor de verdere behandeling van het fel bekampte wetsontwerp. Na een reeks hoorzittingen maandag, volgt dinsdag normaal gezien de stemming in commissie.
PS en SP.A zullen zich naar eigen zeggen aan de afspraken houden, maar blijven het wel grondig oneens met de inhoud van het ontwerp. Dat trekt de wettelijke pensioenleeftijd op tot 66 jaar in 2025 en tot 67 jaar in 2030. Ook de leeftijden voor vervroegd pensioen en de loopbaanvoorwaarde gaan omhoog.
‘Maatregelen zijn totaal onevenwichtig’
‘Totaal onevenwichtig’, oordelen partijvoorzitters Elio Di Rupo en John Crombez, die ook opnieuw uithalen naar het schrappen van de pensioenbonus die mensen langer aan het werk moest houden. Volgens PS en SP.A pikt de regering uit het grote hervormingsvoorstel van de Pensioencommissie 2020-2040 slechts de negatieve punten, waardoor veel mensen slechter af zullen zijn.
Vooral de vrouwen zouden daarbij getroffen worden. Een groot deel van hen heeft immers kortere loopbanen, maar daar heeft de regering volgens de socialisten geen rekening mee gehouden. Ze noemen daarbij het voorbeeld van een poetsvrouw die met een loopbaan van veertig jaar aan een minimumloon in aanmerking kon komen voor een pensioenbonus van 83 euro per maand als ze tot haar vijfenzestigste aan de slag bleef. De afschaffing kost haar dus bijna 7 procent van haar al kleine pensioen.
‘Regering verbergt totale impact hervormingen’
Volgens PS en SP.A ontwijkt de regering een echt debat omdat ze de impact van haar hervormingen maar al te goed kent. ‘Of waarom dringt de regering anders zo aan op de hoogdringende behandeling? De verhoging is pas voor 2025.’
Door de hervorming bovendien in stukjes door te voeren, verbergt de regering de totale impact, stellen de socialisten tot slot. PS en SP.A blijven dan ook aandringen op een breed debat over een globale en evenwichtige hervorming. Wat nu gebeurt, treedt volgens de partijen het sociaal overleg met de voeten en mist elk draagvlak in de samenleving.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150630_01755577
Datum: 30/06/2015 om 13u12

Mening

Aanvankelijk twijfelde ik over het passende forum bij dit artikel. Ik twijfelde tussen ‘Politiek’ en ‘Sociaal-economisch’. Uiteindelijk heb ik toch gekozen om het artikel bij ‘Sociaal-economisch’ te plaatsen omdat de inhoud van het artikel vooral invloed heeft op de gewone mens en op de economie van het land.
Ik begrijp dat er bespaard moet worden en ik begrijp ook dat het verhogen van de pensioenleeftijd hiervoor in aanmerking komt, omdat mensen steeds ouder worden. Langs de andere kant vind ik wel dat hier te hard op gefocust wordt.
Het artikel vond ik interessant, er staat informatie in die ik aanvankelijk nog niet wist. Er staat in het artikel dat vooral vrouwen de dupe zullen zijn van de verhoging van de pensioenleeftijd. Na het lezen van dit artikel leek mij dit ook logisch. Statistisch gezien heeft een groot deel van de vrouwen een kortere loopbaan dan mannen en zullen er daardoor meer hinder van ondervinden dan mannen.
In het artikel staat dat PS en SP.A een negatief beeld hebben over het feit dat deze hervormingen beetje bij beetje ingevoerd zullen worden omdat dit de totale impact zou verbergen. Persoonlijk vind ik het juist wel goed dat dit beetje bij beetje gebeurt. Als de totale veranderingen in één keer doorgevoerd zouden worden, dan is dit een te grote klap voor de Belgische bevolking. Als men beslist om deze maatregelen beetje bij beetje in te voeren, kunnen de mensen er rustig aan wennen.