Sofie.DeWolf
23rd June 2015, 20:26
Antibioticagebruik in veeteelt nog niet onder controle
Het gebruik van antibiotica in de veeteelt is weer toegenomen. Dat is slecht nieuws, zeggen verscheidene specialisten. ‘Er zijn dwingende, wettelijke maatregelen nodig.’
De verkoop van antibiotica in de Belgische veeteelt is vorig jaar met 1,1 procent gestegen. Die van de voor de volksgezondheid meest kritische producten zelfs met 3,3 procent. Daarmee komt er een knik in de dalende curve die de jaren voordien was ingezet.
‘Heel teleurstellend’, zegt professor Jeroen Dewulf (UGent), voorzitter van het Amcra, het kenniscentrum dat het antibioticagebruik in de veeteelt onder controle wil krijgen en waarin alle betrokkenen zitten, ook de landbouw en de farma-industrie. De doelstelling voor 2020 – een halvering van het gebruik – dreigt niet gehaald te worden. Naar het waarom van de stijging is het een beetje gissen.
‘Er treedt kennelijk een gewenning op’, zegt Dewulf. Hij vindt daarom dat er meer dwingende, wettelijke maatregelen nodig zijn. ‘Zo zou het gebruik van de meest kritische middelen wettelijk aan banden gelegd moeten worden.’
Ook professor Herman Goossens (UAntwerpen) is voorstander van meer dwingende maatregelen, opgelegd vanuit de overheid. ‘Het alleen aan sensibilisering en aan de sector zelf overlaten werkt blijkbaar niet.’
Gevraagd naar een reactie verwees de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), gisteren naar haar collega van Landbouw, Willy Borsus (MR). Die kondigde aan dat er een databank komt voor de verzameling van gebruiksgegevens. De sector stopt daar 800.000 euro in. Vanaf 2016 moet ze operationeel zijn. De Boerenbond zegt dat die registratie cruciaal is om grootgebruikers te identificeren en er eventueel tegen op te treden.
Professor Goossens gaat de problematiek binnenkort aankaarten op het kabinet van De Block.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150622_01743896
Datum: 23/06/2015 om 05:00
Mening
Dit artikel plaats ik onder het forum ‘Voeding’, omdat het veelvuldig gebruik van antibiotica bij vee een rechtstreeks gevolg heeft op de gezondheid van het vlees dat uit deze dieren gemaakt wordt. Doordat het vee veelvuldig antibiotica toegediend krijgt, worden bacteriën resistent. Hierdoor kunnen mensen die het vlees eten erg ziek worden en zullen de antibiotica die we innemen weinig tot niet meer werken. Het gebeurt vaak dat mensen ziek worden na het eten van vlees. Als antibiotica in deze situaties niet meer helpt, dan heeft de patiënt een groot probleem. Dit is niet de eerste keer dat dergelijke berichten in de media verschijnen, elk jaar hoor je over deze problematiek. Jammer genoeg wordt er nog steeds te weinig gedaan om het veelvuldig gebruik van antibiotica bij vee te verkleinen.
Persoonlijk eet ik weinig vlees. Enerzijds omdat ik weet dat een deel van het vlees dat verkocht wordt ongezonder is dan men wilt laten uitschijnen en anderzijds omdat ik het erg vind dat dieren moeten sterven om op mijn bord terecht te komen. Ook het ecologische aspect zit bij de keuze van het voedsel in mijn achterhoofd. Ik beperk het eten van vlees meestal tot één keer per week, omdat het menselijk lichaam vlees nodig heeft om het van alle essentiële bouwstoffen te voorzien.
Het gebruik van antibiotica in de veeteelt is weer toegenomen. Dat is slecht nieuws, zeggen verscheidene specialisten. ‘Er zijn dwingende, wettelijke maatregelen nodig.’
De verkoop van antibiotica in de Belgische veeteelt is vorig jaar met 1,1 procent gestegen. Die van de voor de volksgezondheid meest kritische producten zelfs met 3,3 procent. Daarmee komt er een knik in de dalende curve die de jaren voordien was ingezet.
‘Heel teleurstellend’, zegt professor Jeroen Dewulf (UGent), voorzitter van het Amcra, het kenniscentrum dat het antibioticagebruik in de veeteelt onder controle wil krijgen en waarin alle betrokkenen zitten, ook de landbouw en de farma-industrie. De doelstelling voor 2020 – een halvering van het gebruik – dreigt niet gehaald te worden. Naar het waarom van de stijging is het een beetje gissen.
‘Er treedt kennelijk een gewenning op’, zegt Dewulf. Hij vindt daarom dat er meer dwingende, wettelijke maatregelen nodig zijn. ‘Zo zou het gebruik van de meest kritische middelen wettelijk aan banden gelegd moeten worden.’
Ook professor Herman Goossens (UAntwerpen) is voorstander van meer dwingende maatregelen, opgelegd vanuit de overheid. ‘Het alleen aan sensibilisering en aan de sector zelf overlaten werkt blijkbaar niet.’
Gevraagd naar een reactie verwees de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), gisteren naar haar collega van Landbouw, Willy Borsus (MR). Die kondigde aan dat er een databank komt voor de verzameling van gebruiksgegevens. De sector stopt daar 800.000 euro in. Vanaf 2016 moet ze operationeel zijn. De Boerenbond zegt dat die registratie cruciaal is om grootgebruikers te identificeren en er eventueel tegen op te treden.
Professor Goossens gaat de problematiek binnenkort aankaarten op het kabinet van De Block.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150622_01743896
Datum: 23/06/2015 om 05:00
Mening
Dit artikel plaats ik onder het forum ‘Voeding’, omdat het veelvuldig gebruik van antibiotica bij vee een rechtstreeks gevolg heeft op de gezondheid van het vlees dat uit deze dieren gemaakt wordt. Doordat het vee veelvuldig antibiotica toegediend krijgt, worden bacteriën resistent. Hierdoor kunnen mensen die het vlees eten erg ziek worden en zullen de antibiotica die we innemen weinig tot niet meer werken. Het gebeurt vaak dat mensen ziek worden na het eten van vlees. Als antibiotica in deze situaties niet meer helpt, dan heeft de patiënt een groot probleem. Dit is niet de eerste keer dat dergelijke berichten in de media verschijnen, elk jaar hoor je over deze problematiek. Jammer genoeg wordt er nog steeds te weinig gedaan om het veelvuldig gebruik van antibiotica bij vee te verkleinen.
Persoonlijk eet ik weinig vlees. Enerzijds omdat ik weet dat een deel van het vlees dat verkocht wordt ongezonder is dan men wilt laten uitschijnen en anderzijds omdat ik het erg vind dat dieren moeten sterven om op mijn bord terecht te komen. Ook het ecologische aspect zit bij de keuze van het voedsel in mijn achterhoofd. Ik beperk het eten van vlees meestal tot één keer per week, omdat het menselijk lichaam vlees nodig heeft om het van alle essentiële bouwstoffen te voorzien.