PDA

Bekijk de volledige versie : Baby geboren uit onrijpe ingevroren eierstok


Sofie.DeWolf
10th June 2015, 20:55
Baby geboren uit onrijpe ingevroren eierstok

Voor het eerst is een Belgische vrouw, bij wie als kind een onrijpe eierstok was weggenomen, bevallen van een gezonde baby. Die werd natuurlijk verwekt, nadat de ingevroren eierstok was teruggeplaatst.
Het gebeurde in ons land al enkele tientallen keren bij (jong-)volwassen vrouwen, die vanwege een kankerbehandeling hun eierstok lieten wegnemen en invriezen. Maar nu is er ook een kind geboren bij een vrouw die de procedure onderging toen ze nog niet in de puberteit was. Dat heeft het toonaangevende tijdschrift Human Reproduction bekendgemaakt.
De geboorte dateert al van november. De vrouw zette toen een gezonde zoon op de wereld, van 3,140 kilogram. Haar identiteit wordt geheimgehouden. Wel ¬weten we dat ze van Afrikaanse origine is en naar ons land emigreerde toen ze 11 was.
Toen het meisje 13 jaar en 11 maanden oud was, onderging ze een beenmergtransplantatie. Omdat de bijhorende chemotherapie vaak onherstelbare schade aan de eierstokken met zich meebrengt, werden haar eierstokken operatief verwijderd en ingevroren.
Tien jaar later werd een deel van de eierstok teruggeplaatst. Vier weefselfragmenten werden geënt op de overblijvende, niet-werkende eierstok. De vrouw begon nadien spontaan te menstrueren en werd zwanger.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150609_01723623
Datum: 10/06/2015 om 04:45

Mening

Dit nieuws hoorde ik daarstraks op het nieuws van 19.00. Daar noemden men het een mirakel, als je hierover nadenkt is dat eigenlijk wel zo. Nog nooit eerder zijn wetenschappers erin geslaagd een eierstok zo goed te bewaren en zo goed te verwijderen + opnieuw in te planten dat een vrouw zwanger wordt. Dit is een primeur waar wetenschappers, terecht, trots op zijn. Dit geeft mensen hoop! Als het bij deze vrouw lukt, is de kans groot dat het ook bij andere vrouwen moet lukken. Het is sowieso verschrikkelijk dat een kind omwille van een aandoening of ziekte één van haar eierstokken moet afstaan, dit is eveneens een zware beslissing voor de ouders. Het kind lijdt aan de aandoening/ziekte, dit is op zich al verschrikkelijk voor het kind en de ouders. De keuze om een eierstok weg te nemen is enorm zwaar omdat het kind dan geopereerd moet worden. Zieke kinderen zijn bang en onzeker en ervaren veel stress als ze de woorden ‘operatie’ en ‘ziekenhuis’ horen. Toch beslissen ouders in sommige gevallen om een eierstok te laten verwijderen omdat ze hopen dat hun kind uiteindelijk toch terug vruchtbaar zal worden. Doordat het gelukt is bij de vrouw waarover het artikel gaat, krijgen ouders hoop en zullen ze er nog sneller voor kiezen om deze operatie bij hun kind te laten uitvoeren.