PDA

Bekijk de volledige versie : Stroomtekort dreigt in september


Sofie.DeWolf
27th May 2015, 20:24
‘Stroomtekort dreigt in september’

De nood aan invoer van stroom zou in september weleens hoger kunnen zijn dan de beschikbare capaciteit. Daarvoor waarschuwen de Europese hoogspanningsbeheerders woensdag. Maar de Belgische hoogspanningsbeheerder sust, en benadrukt dat het zo’n vaart wellicht niet zal lopen. ‘De kans is zeer klein’, zegt een woordvoerster.
In een rapport van de Europese hoogspanningsbeheerders wordt uit de doeken gedaan dat een stroomtekort dreigt wanneer de stroomproductie uit hernieuwbare energie laag is, en er tegelijk traditionele centrales stilliggen. Bovendien is het ook niet duidelijk hoeveel vermogen aan traditionele capaciteit dan precies beschikbaar zal zijn.
De Belgische hoogspanningsbeheerder Elia begrijpt de ongerustheid van de Europese koepel. ‘In september staat veel uitgesteld onderhoud van centrales gepland. En in combinatie met centrales die al langer stilliggen (Doel 1 en de ‘scheurtjecentrales’ Doel 3 en Tihange 2) en mogelijke onverwachte stillegging, kan het die maand inderdaad spannend worden’, zegt een woordvoerster.
Maar al bij al is het risico op een stroomtekort echt wel klein, relativeert de hoogspanningsbeheerder. De Europese koepel becijferde de kans op een situatie waarin meer moet worden ingevoerd op 4 à 6 procent, maar volgens Elia is dit te sterk gesteld. ‘Het zou echt moeten gaan om een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden’, klinkt het. ‘En dan nog zou er slechts één of enkele dagen een verhoogd risico bestaan.’
Nog uit het rapport van de Europese hoogspanningsbeheerders blijkt overigens dat bij een extreme zomer, met veel hittegolven, België één van de landen zal zijn die nagenoeg de hele zomer afhankelijk zal zijn van invoer van elektriciteit.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150527_01700581
Datum: 27/05/2015 om 14u40

Mening

Persoonlijk denk ik dat er op dit moment weinig mensen wakker liggen van een mogelijk stroomtekort in september. Mede omdat in het artikel staat dat de kans op een stroomtekort erg klein is. Bij samenloop van omstandigheden is het altijd mogelijk dat er een stroomtekort voorkomt, dat is niets nieuws. Wel vind ik het goed dat men de vermoedens goed op voorhand aankondigt, zodat diegenen voor wie dit gegeven belangrijk is zich op voorhand al kunnen wapenen tegen een dreigend stroomtekort. Hierbij denk ik vooral aan supermarkten, ziekenhuizen, apotheken, kinderdagverblijven, scholen … . Doordat men al vroeg weet dat er een mogelijke kans is op een stroomtekort in september, kunnen de energieleveranciers ook zelf op tijd naar een oplossing zoeken. Er zullen altijd landen zijn die stroom aan ons willen leveren. Overal op tijd aan beginnen, dat is een attitude die we allemaal zouden moeten hebben waardoor er veel problemen vermeden kunnen worden.