PDA

Bekijk de volledige versie : FBI gooit bom op FIFA: 'Twintig jaar aan corruptie'


Barst
27th May 2015, 17:55
FBI gooit bom op FIFA: 'Twintig jaar aan corruptie'


De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft vanmiddag op een persconferentie duiding gegeven bij de arrestatie van enkele kopstukken van de wereldvoetbalbond FIFA. 'Wij kunnen bewijzen dat er meer dan 151 miljoen dollar aan steekpenningen betaald werd. Dit is de absolute wereldtop van fraude', vertelde Richard Weber van de Amerikaanse belastingsdienst. Onder meer de organisatie van het WK 2010 zou door omkoping naar Zuid-Afrika gegaan zijn. De geviseerde kopstukken riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf.


Procureur-generaal Loretta Lynch mocht de spits afbijten op de druk bijgewoonde persconferentie in New York. Zij beschuldigde de wereldvoetbalbond FIFA van non-stop omkoping en corruptie in de afgelopen twintig jaar. Die zouden vooral hebben plaatsgevonden gedurende de grote FIFA-evenementen, waaronder het WK 2010, maar ook bij de voorzittersverkiezingen van de FIFA zelf. 'FIFA-officials misbruikten hun positie om op zoek te gaan naar smeergeld. Dat deden ze opnieuw en opnieuw, jaar na jaar, toernooi na toernooi. Inmiddels hebben we al 151 miljoen dollar geïdentificeerd die verduisterd werd via complexe witwaspraktijken en diverse off shore companies.'

'Neem nu Jeffrey Webb, de huidig vicepresident van de FIFA', legde procureur Kelly Currie uit. 'Hij misbruikte zijn vertrouwenspositie om steekpenningen aan te nemen van sportmarketingbedrijven, die zijn steun nodig hadden om aanwezig te zijn op toernooien.' Op die manier zou elke toewijzing van een partnerschap van de FIFA met een groot sportmarketingbedrijf verwrongen zijn van de corruptie. 'Doordat de corrupte officials sommige sportmarketingbedrijven bevoordeelden, konden die bedrijven contracten van tientallen miljoenen euro's binnenhalen.'


Kopstukken riskeren tot twintig jaar cel

'Een ander voorbeeld is Charles Blazer, die een functie had in het Uitvoerend Comité van de FIFA. Hij besliste al vroeg zijn positie te misbruiken voor persoonlijk gewin. In de periode 2005-2010 gaf hij geen belastingen aan, waardoor hij meer dan elf miljoen zwart geld erop nahield. Dit is echt wel de wereldbeker in fraude en vandaag geven wij de FIFA een rode kaart.'

'Dit is nog maar het begin van ons onderzoek. Wij zullen niet stoppen tot het voetbal wereldwijd bevrijd is van dit soort corruptie. Ook hebben we nog andere individuen binnen de FIFA op het oog, die we zullen laten oppakken en laten uitleveren aan ons land.'

De geviseerde kopstukken riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf. Toch zou volgens de eerste berichten de voorzittersverkiezing van de FIFA, die nu vrijdag op de agenda staat, gewoon doorgaan. 'Op de positie van Blatter kunnen we geen commentaar geven. Dit gaat enkel om de individuen die nu voorgeleid worden', aldus Lynch. Toch lijkt het nauwelijks denkbaar dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter zich zal kunnen handhaven, want het omkoopschandaal vond plaats onder zijn voorzitterschap.

Ook de Zwitserse politie heeft intussen een onderzoek geopend naar corruptie bij de FIFA. Zij concentreren zich op de toewijzing van het WK 2018 en het WK 2022, die in Rusland en Qatar georganiseerd zullen worden.


Blog DS, 27-05-2015 (Wim Conings)

Barst
28th May 2015, 02:21
Waarom de FBI zo fanatiek de Fifa onderzoekt


De kranten stonden de voorbije jaren vol van corruptie bij de Fifa. Dat het Zwitserse gerecht nu eindelijk ingrijpt, is niet vreemd: de wereldvoetbalbond is in Zürich gevestigd. Maar waarom heeft ook de Amerikaanse FBI zich vastgebeten in het voetbal? Een overzicht.


2011: na de toekenning van de WK’s van 2018 en 2022 was de Britse pers in alle staten: Engeland had een sterke kandidatuur, maar mocht geen Wereldbeker organiseren. Rusland en Qatar wel, maar volgens de Britten vooral omdat die landen met het nodige smeergeld hadden staan zwaaien.


Onderzoeker is razend

Na die beschuldigingen liet de Fifa een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de toekenning van de WK’s. De man die zich hierin vastbeet, was jurist Michael Garcia. Negentien maanden lang onderzocht hij grondig het verloop van de verkiezingen. In 2014 was hij klaar met zijn rapport van liefst 350 pagina’s.

Wat er precies in dat rapport stond? Dat weten we niet: de Fifa gaf enkel een samenvatting van 42 pagina’s vrij en besloot dat er niets fout was gelopen. Waarop diezelfde Michael Garcia moord en brand schreeuwde over de bevindingen van de Fifa: ‘Niet compleet en fout’, zei hij. De wereldvoetbalbond weigert echter nog steeds om het volledige document vrij te geven.


Link met FBI

Die Michael Garcia was niet de eerste de beste: hij was ooit nog federaal procureur geweest in New York. Zijn voorganger was James Comey. En James Comey, die is nu de directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI). Dat werkt al drie jaar lang aan het onderzoek naar de Fifa, bijna synchroon dus met het onderzoek van Garcia.

Waarom de FBI de Fifa wou aanpakken? Omdat ze sterke aanwijzingen had dat een deel van de corruptie zich in de Verenigde Staten afspeelde. De FBI kreeg ook de hulp van Chuck Blazer, die tot 2013 bestuurslid van de Fifa en de CONCACAF was. Blazer riskeerde enkele jaren cel wegens belastingontduiking maar werd liever informant: hij bezorgde de onderzoekers belangrijke documenten, nam met een verborgen microfoon vergaderingen op en vertelde wie er waar gefraudeerd had.


Fraude in eigen land

Toen de Fifa zichzelf in november vrijpleitte, ging de FBI gewoon verder. Die was er inmiddels helemaal zeker van dat er in eigen land gefraudeerd was: bij de CONCACAF, de overkoepelende voetbalbond voor Centraal- en Noord-Amerika en de Caraïben. Het hoofdkwartier daarvan ligt in Miami, in Florida. De grote baas is Jeffrey Webb, vice-voorzitter van de Fifa en een van de zes die dinsdagmorgen opgepakt werden.

Waar de beschuldigden precies van verdacht worden, weten we nog niet, daarvoor is het wachten op de officiële beschuldiging van de FBI zelf. Maar het Zwitsers gerecht maakte al bekend dat de zes mannen die in Zürich gearresteerd werden beschuldigd worden van het aannemen van smeergeld bij het organiseren van voetbaltoernooien, en dat al sinds de jaren 1990 tot nu. In totaal zou het om zo’n 90 miljoen euro gaan.


Gepland in de States

Genoeg voor de FBI om zich ermee te bemoeien dus: ‘Volgens de Verenigde Staten waren de misdrijven gepland in de VS en werden de betalingen uitgevoerd via banken in de VS’, luidt het in een mededeling van het Zwitsers gerecht.

En er is nog een reden voor de Amerikanen om tussen te komen: hun televisiemarkt is de grootste voor het WK voetbal en de Amerikaanse zenders betalen miljarden om een WK uit te zenden. Ook zij zouden dus betrokken partij zijn.

Moeten Fifa-voorzitter Sepp Blatter en zijn collega’s zich nu zorgen maken? ‘Ja’, zegt Mel Brennan, ex-medeweker van Blazer en ook ondervraagd door de agenten. ‘Elk bestuurslid van de Fifa leeft in angst sinds bekend werd dat Chuck informant was. En Sepp Blatter moet zich de grootste zorgen maken.’

Dat blijkt ook uit de woorden van Loretta Lynch, Amerikaans minister van justitie. ‘Het misbreuk is dominant, systematisch en diepgeworteld, zowel in het buitenland als in de Verenigde Staten. Het omvat zeker twee generaties voetbalofficials die hun vertrouwensposities misbruikt hebben om miljoenen aan smeergeld te verdienen.’


Blog DS, 27-05-2015