PDA

Bekijk de volledige versie : Ontploffingswerend behangpapier moet levens redden in oorlogsgebieden


m*nique
25th May 2015, 14:44
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2336578/2015/05/25/Ontploffingswerend-behangpapier-moet-levens-redden-in-oorlogsgebieden.dhtml
Ingenieurs van het Amerikaanse leger sleutelen aan ontploffingswerend behangpapier dat dienst moet doen als vangnet voor brokstukken en mortierscherven bij aanvallen in oorlogsgebieden. De levensreddende technologie werd recent voorgesteld tijdens de allereerste labodag in het Pentagon.

Militairen maken vaak gebruik van verlaten panden om te schuilen in oorlogsgebieden. Hoewel ze tot op zekere hoogte bescherming bieden, zijn de gemetselde constructies kwetsbaar bij ontploffingen. Om te voorkomen dat brokstukken en mortierscherven mensen potentieel dodelijk verwonden, wordt werk gemaakt van lichte rollen ballistisch behangpapier.

De plakkerige laag behangpapier is verstevigd met een patroon van krachtige Kevlar-vezels. Hoewel het idee om de binnenkant van panden te beschermen tegen ontploffingsgevaar niet nieuw is, is het feit dat dit behangpapier snel en makkelijk aangebracht kan worden zonder gespecialiseerd team dat wel. "Het biedt belangrijke, tactische voordelen", klinkt het.

Mening
Je zou haast zeggen, één van de weinige positieve gevolgen van oorlog is dat er uitvindingen gedaan worden. Draadloze communicatie bijvoorbeeld is een uitvinding uit WOI. Kevlar daarentegen werd uitgevonden in 1964 door Stephanie Kwolek. Mevrouw Kwolek was op zoek naar een licht, doch stevig materiaal om autobanden van te maken. Haar autoband werd afgekeurd maar de "treksterkte" van Kevlar ontging de wetenschap niet.