PDA

Bekijk de volledige versie : "Ierland zegt ja tegen het homohuwelijk"


e*ize.vandenbrande
23rd May 2015, 17:40
In Ierland lijkt het ja-kamp aan de winnende hand na het referendum over het homohuwelijk van gisteren. Verschillende ministers bevestigen dat in grote delen van het land een meerderheid voor de invoering van het homohuwelijk heeft gestemd. De definitieve uitslag van het referendum wordt vanmiddag verwacht.

"Ik denk het het ja wordt", zegt minister van Gelijke Kansen Aodhan O'Riordain. "Ik heb de resultaten van kiesdistricten gezien waar normaal conservatief wordt gestemd en ook daar is overweldigend "ja" gestemd." Nog in regeringskringen is te horen dat de opkomst meer dan 65 procent bedroeg.

3,2 miljoen Ieren konden hun stem uitbrengen. Als een meerderheid van hen inderdaad "ja" heeft gestemd, wordt Ierland het eerste land dat het homohuwelijk invoert na een volksraadpleging. Erg opvallend is dat voor een land dat bekend staat als conservatief en katholiek. In andere Europese landen, waaronder ook België, gebeurde de legalisering via de parlementaire weg.

De tegenstanders geven intussen ook al toe dat ze hebben verloren. David Quin, de directeur van het instituut dat de katholieke belangen verdedigt, heeft op de Ierse omroep RTE gezegd dat het ja-kamp "duidelijk" heeft gewonnen.

Homoseksualiteit werd in Ierland nog maar 22 jaar geleden gedepenaliseerd. De machtige Ierse katholieke kerk heeft zich de afgelopen weken heftig verzet tegen het homohuwelijk.

Bron: www.deredactie.be

Eigen mening:

Indien het homohuwelijk inderdaad zou worden aanvaard, is dit goed nieuws. Het bewijst dat landen, waar godsdienst nog een grote rol speelt, zich toch kunnen openstellen voor andere seksuele geaardheden. Hopelijk wordt Ierland een voorbeeld naar andere (Europese) landen. Door een referendum over het homohuwelijk uit te laten voeren werd duidelijk dat heel wat mensen hiervoor openstaan. Andere landen kunnen ook een referendum doen, om zo te weten wat de bevolking hiervan denkt. Wanneer er bijvoorbeeld in een land dat lid is van de Europese Unie nog heel wat mensen 'nee'-stemmen zijn, kan de EU hierop inspelen.