PDA

Bekijk de volledige versie : Scientology zet kinderen in als therapeut


Barst
21st May 2015, 01:08
Nederlandse Scientology zet kinderen in als therapeut


Wie bij de Scientology Kerk aanklopt voor een therapiesessie, loopt de kans geholpen te worden door een kind. Minderjarigen helpen er volwassenen met het verwerken van trauma's.


Dat ontdekten de makers van het televisieprogramma Rambam. In een aflevering die woensdag wordt uitgezonden op NPO 3 is te zien hoe een van de presentatoren undercover gaat bij de Nederlandse afdeling van de spirituele organisatie. Ze wordt onder meer gekoppeld aan een jongen van 11 jaar, met wie ze traumatische episoden uit haar leven moet bespreken.

De jongen figureert daarbij als therapeut. Hij moet door de juiste vragen te stellen de oorzaken van haar problemen boven tafel zien te krijgen. "Je hebt heel grote verschillen tussen mensen", stelt een Scientoloog tijdens een van de undercover-opnamen. "Er zijn kinderen die kind zijn tot hun twintigste, dertigste of vijftigste. En je hebt kinderen die al volwassen zijn op hun tiende. Maar de westerse cultuur scheert alles over één kam."


Dure cursussen tegen trauma's

De sessies maken deel uit van het pad naar zelfverwerkelijking dat werd ontwikkeld door oprichter L Ron Hubbard. Hubbard verkondigde dat mensen zich van allerhande problemen kunnen ontdoen als ze trauma's en blokkades opsporen en benoemen.

Uiteindelijk zouden ze 'clear' kunnen worden: vrij van ballast, kerngezond en in het bezit van bovennatuurlijke krachten. Om dat doel te bereiken, moeten ze wel allerlei cursussen volgen. Die variëren van enkele tientallen tot vele duizenden euro's.

Van bepaalde Amerikaanse filialen is bekend dat die auditing-sessies worden opgenomen op video en dat de opnamen worden bewaard - al is niet helemaal duidelijk waarom. Het Nederlandse filiaal maakt ook zulke opnamen, ontdekte Rambam. Toen de presentatrice verzocht om de opnamen te wissen, kreeg ze nul op het rekest.


Documentaire

Overigens is de redactie van Rambam niet de enige tv-ploeg die onlangs bij Scientology een kijkje achter de schermen nam. Dinsdagavond vertoont de VPRO op NPO 2 de veelbesproken documentaire 'Going Clear', die verhaalt over de scherpe randjes van de Amerikaanse tak.

Het beeld dat de docu schetst is bepaald niet flatterend. Zo laten de makers zien dat trouwe leden een klopjacht riskeren als ze de organisatie de rug toekeren. Enkele hooggeplaatste stafleden werden na hun vertrek zelfs maandenlang op de huid gezeten door een team van Scientologen. Zij postten bij de ex-leden in de straat en hielden 24 uur per dag een camera op hen gericht.

De uittreders in kwestie stapten op nadat ze - naar eigen zeggen - lange tijd gevangen waren gehouden in een soort kampgebouw. Daar zouden ze bespoten zijn met water en een pak slaag hebben gekregen. De Kerk ontkent alle aantijgingen en spreekt van 'eenzijdige, bekrompen propaganda gebaseerd op onwaarheden'.


Blog Trouw, 19-05-2015 (Robin de Wever)