PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoekers creëren vlees met het goede van vis


J*ll.Bogaerts
14th May 2015, 10:55
Onderzoekers creëren vlees met het goede van vis

Goed nieuws voor mensen die niet van vis houden, maar dol zijn op vlees. Chinese onderzoekers hebben vlees ‘ontwikkeld’ dat rijk is aan de vetzuren die we normaliter aantreffen in vette vis.

De onderzoekers gingen aan de slag met Luxi Yellow-vee: Chinees vee dat doorgaans veel vlees oplevert. De onderzoekers introduceerden in foetale cellen van dit vee een nieuw gen: het fat1-gen. Dit gen – verkregen uit een rondworm – draagt een steentje bij aan het omzetten van omega 6-vetzuren in omega 3-vetzuren.

Een dieet rijk aan omega 3-vetzuren kan het lichaam onder meer beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omega 6-vetzuren zijn ook belangrijk voor een gezonde levensstijl, maar veel onderzoekers wijzen erop dat het wel belangrijk is dat deze twee vetzuren met elkaar in balans zijn. De hoeveelheid omega 3-vetzuren in het dieet van de meeste mensen loopt de laatste jaren echter flink terug, terwijl de hoeveelheid omega 6-vetzuren toeneemt. Door het fat1-gen aan foetale cellen van vee toe te voegen, nam de hoeveelheid goede oliën in het vlees van dat vee meer dan vijf keer toe. “Wij hebben het eerste bewijs geleverd dat het mogelijk is om een nieuw type vee te creëren dat een hogere voedingswaarde heeft als het gaat om de vetzuren in vlees,” vertelt onderzoeker Linsen Zan.

Meer onderzoek is echter wel hard nodig, zo benadrukken Zan en collega’s. Want hoe veilig is het op deze wijze ‘knutselen’ met genen? Van de veertien kalveren die na introductie van het fat1-gen ter wereld kwamen, stierven er elf nog voor ze vier maanden oud waren. Voornamelijk door toedoen van ontstekingen en een infectie die veelvuldig onder vee voorkomt. Nader onderzoek moet uitwijzen waardoor deze sterfgevallen exact veroorzaakt werden en of er een verband is met het werk van de onderzoekers. “We moeten nog veel leren over de beste wetenschappelijke technieken en veeteelt die nodig zijn om vlees tot een rijke bron van omega 3-vetzuren te maken, maar wij hebben de eerste stap gezet.”

Bron: http://www.scientias.nl/onderzoekers-creeren-vlees-met-het-goede-van-vis/

Eigen mening: Ik vind het ten eerste al heel straf dat dit mogelijk is. Ze maken wel duidelijk dat het experiment niet voldoende is omdat er veel kalveren gestorven zijn en ze nog niet weten of het zo veilig is om met genen te 'knutselen'. Maar ze zijn toch weer een stapje verder gekomen. Ik weet niet in welke mate dit oplossingen kan bieden maar ik denk dat het altijd goed is om meer te weten te komen, te weten wat men ermee kan doen om zo wel oplossingen te vinden voor bepaalde problemen in de wereld in dit geval misschien op vlak van gezondheid.

S*m.martens
14th May 2015, 14:18
Dit artikel viel meteen op omdat het gaat over wetenschap. Ik stel me hier toch een aantal vragen bij. Is 'knutselen' met genen wel goed en verantwoord? Mijn mening is dat je de natuur moet laten zoals hij is. Je moet bijvoorbeeld ook niets veranderen aan de genen van je baby. Dat vind ik niet verantwoord. De mens heeft al genoeg veranderd of voor veranderingen gezorgd. Als je gezond wil eten, eet je toch gewoon vis of andere voeding? Is het ECHT nodig om de genen te veranderen zodat je vlees kan eten dat rijk is aan vetzuren? Ik geloof van niet. Wat ik bijvoorbeeld wel aanmoedig is het gebruik van insecten in de voeding. Hierbij verander je niets aan de genen en het draagt bij tot het milieu. We moeten vandaag de dag minder vlees proberen eten en een oplossing is insecten.
Het feit dat 11 van de 14 proefdieren is doodgegaan, stelt me ook niet echt gerust.